J. Joksimović: Obrazovanje osnova inkluzivnog rasta

25. mart 2021. | Beograd

J. Joksimović: Obrazovanje osnova inkluzivnog rasta

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović navela je, odgovarajući na pitanja poslanika Narodne skupštine Republike Srbije, da je uvođenje širokopojasnog interneta u ruralnim područjima letos odabran kao jedan od ključnih projekata za kandidaturu za Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan.

„To su velika sredstva, ali je traženo da budu ključni projekti koji će ići, ne samo u razvoj infrastrukture, već i ukupno u jedan inkluzivni rast, u vremenu u kojem se menja obrazovanje i u kojem decu moramo da spremamo za budućnost, da jednog dana budu konkurentna na evropskom i svetskom tržištu rada“, rekla je Joksimović.

Precizirala je da je 76 miliona evra ukupna vrednost projekta, a da se najveći deo finansira iz granta EU, i manjim delom iz kredita EBRD.

Podsetila je da je u januaru sa ministarkom telekomunikacija potpisala prvih 1,7 miliona evra za pripremu projektno-tehničke dokumentacije.

„To je projekat koji će omogućiti da svaki đak, gde god da živi, ima pristup internetu, bez kojeg nema razvoja ekonomije, niti usklađivanja našeg sa evropskim tržištem“, rekla je Joksimović i dodala da se uveliko radi na pripremi projektno-tehničke dokumentacije.

Izvor: Tanjug