Varheji i ministri o vakcinaciji na Zapadnom Balkanu

22. mart 2021. | Beograd

Varheji i ministri o vakcinaciji na Zapadnom Balkanu

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da se proces vakcinacije u Srbiji odvija u skladu sa izuzetnim naporima vlade da vakcine obezbedi za sve građane koji su se opredelili za to.

Joksimović je rekla i da je u toku informativna kampanja kojom se objašnjava značaj vakcinacije i poziva stanovništvo da joj se u što većem broju odazovu.

Ona je to istakla učestvujući večeras na sastanku evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheija sa ministrima spoljnih poslova i evropskih integracija sa Zapadnog Balkana, na kome je razmatrana pomoć Evropske unije za jačanje zdravstvenih sistema u regionu u borbi sa posledicama pandemije, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Komesar Varheji je informisao ministre o naporima Evropske unije (EU) da ubrza proces vakcinacije kako bi se brže izborila sa krizom koja u većini država članica i dalje ne jenjava.

Posebno je govorio o nastojanju EU da se ubrza isporuka vakcina iz sistema Kovaks, u kome je i Srbija jedan od učesnika.

Naglasio je da se EU kao najveći davalac sredstava u tom sistemu, zalaže za ravnomernu i fer raspodelu vakcina, prema potrebama svake od zemalja, uključujući i Zapadni Balkan.

Jadranka Joksimović je ukazala da aktivnosti oko vakcinacije već daju značajne rezultate i da su još jedan pokazatelj odgovornosti i posvećenosti Vlade Srbije da obezbede zdravstvenu zaštitu svojim građanima, ali i da doprinesu jačanju otpornosti sprskog društva i ekonomije. 

Još jednom je ponovila solidarnu spremnost naše zemlje da pomogne susedima u regionu, u sprovođenju neophodnih mera zdravstvene zaštite, kao što je to činjeno i do sada tokom pandemije.

Joksimović je posebno podvukla očekivanje Srbije da se sistem isporuke vakcine za Zapadni Balkan iz Kovaks mehanizma što pre realizuje.

Izvor: Tanjug