J. Joksimović: Za jačanje zdravstvenih kapaciteta 3,2 miliona evra od Evropske unije

19. mart 2021. | Beograd

J. Joksimović: Za jačanje zdravstvenih kapaciteta 3,2 miliona evra od Evropske unije

Sanitetska vozila, koja su danas isporučena u 20 zdravstvenih ustanova u Srbiji, nabavljena su sredstvima koje je Srbija dobila kao grantove od Evropske unije.

Grantovi su opredeljeni preko programa koje koristi Ministarstvo za evropske integracije, a tokom epidemije deo sredstava u visini od 3,2 miliona evra prenamenjen je za jačanje zdravstvenog sistema u borbi protiv virusa korona.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je taj novac osim za sanitetska vozila iskorišćen i za nabavku frižidera za zamrzavanje vakcina, kao i vozila za njihov transport.

„Nabavljeno je 26 transportnih kola za vakcine, što je vrlo važno. Vakcine su najneophodnije, ali za njih je potrebna i dobra logistika“, rekla je Joksimović za Tanjug.
Navodi da će od tog novca biti nabavljeno 1.000 beskontaktnih dezinfikatora za škole širom Srbije, jer je prevencija ključna u borbi sa virusom.

„Uradili smo više stvari uz pomoć ovih 3,2 miliona evra. Neke nabavke su već realizovane, neke su u toku“, istakla je ona.

Sanitetska vozila koje je dobilo 20 zdravstvenih ustanova u Srbiji, kako kaže, posebno će značiti građanima Srbije u manjim mestima, koja nemaju takva vozila ili su ona veoma stara.

„Sanitetska vozila su sa kompletnom opremom, tako da predstavljaju mini bolnice. To je veoma važno jer tokom epidemije obezbeđuju i određenu dodatnu vrstu zdravstvene sigurnosti našem stanovništvu“, navela je ona.

Izvor: Tanjug