J. Joksimović: Portugalija podržava političku MVK tokom svog predsedavanja

18. mart 2021. | Beograd

J. Joksimović: Portugalija podržava političku MVK tokom svog predsedavanja

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa Anom Paulom Zakarias, portugalskim državnim sekretarom za evropske poslove o non-pejperu o primeni nove metodologije pristupanja i nastavku pristupnih pregovora Srbije tokom aktuelnog predsedavanja Portugalije Savetom EU, o situaciji u borbi protiv pandemije kovid-19, kao i bilateralnim odnosima.

Joksimović je, dan nakon što je non-pejper predstavljen u Briselu, naglasila da je dobro što je Evropska komisija (EK) uobličila način primene nove metodologije na pristupni proces, što je posebno važno za Srbiju kao zemlju koja je već duboko u procesu pristupanja.

„Vlada Srbije, zajedno sa EU, aktivno radi na ostvarivanju evropske integracije i stoga očekujemo da će Unija tokom portugalskog predsedavanja uvažiti ono što je postignuto do sada i da će proces dobiti na jasnoći i dinamici po revidiranim pravilima“, rekla je Joksimović.

Ona je posebno naglasila važnost održavanja političke Međuvladine konferencije, koja treba da bude visoki politički forum za jačanje strateškog dijaloga između država članica EU i naše zemlje, sa ciljem da se napori usmere na ključne reforme koje će omogućiti napredak u pristupnom procesu.

„Zajedno ćemo usmeriti fokus na vladavinu prava, funkcionisanje demokratskih institucija i javne uprave, kao i na nastavak ekonomskih reformi, pre svega onih koje će omogućiti Srbiji da i ubuduće bude otporna na krize i da se razvija na održivi način“, podvukla je Joksimović.

Ana Paula Zakarias izjavila je da Portugalija podržava evropski put Srbije i da je nastojanje portugalskog predsedavanja da se nastave pristupni pregovori sa našom zemljom po novoj metodologiji, jedan od načina na koji se ta podrška i manifestuje.

„Međuvladina konferencija tokom našeg predsedavanja trebalo bi da omogući planiranje daljih aktivnosti u procesu pristupanja Srbije EU, kao i političku prioritizaciju, ali i da doprinese stvaranju nove dinamike u reformskom procesu i na tome zasnovanom napretku u pregovorima“, rekla je Zakarias.

Joksimović je posebno zahvalila sagovornici na ličnom angažmanu da tokom veoma teškog perioda za predsedavanje Savetom EU, izazvanog problemima koje pandemija nosi za sve članice EU, Portugalija ne zaboravi politiku proširenja EU, Zapadni Balkan i pristupni proces Srbije.

Tokom susreta je bilo reči i o usaglašavanju i potpisivanju Memoranduma o razumevanju u oblasti evropskih integracija, koji bi obuhvatio značajna polja ekspertize Portugalije i podršku Srbiji za oblast kohezione politike, kao i Zelene agende.

Izvor: Tanjug