J. Joksimović: Briga za građane i fleksibilna održivost Srbije u pandemiji

09. mart 2021. | Beograd

J. Joksimović: Briga za građane i fleksibilna održivost Srbije u pandemiji

Sve reforme koje je Srbija napravila u oblasti vladavine prava prethodnih godina uz podršku Saveta Evrope u evropskim integracijama dovele su do toga da je naša zemlja u vreme pandemije virusa korona pokazala fleksibilnu održivost i da je briga za interes građana na prvom mestu, ocenila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Obraćajući se na drugom sastanku Upravnog odbora zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“, Joksimović je kazala da je Srbija uspela da građanima pruži visok nivo usluge i brige za sve što je tokom pandemije bilo važno.

U tom smislu, navela je pravo na informaciju i pravu informaciju, zatim brigu za zdravlje građana, pristup instrumentima za rešavanje svih izazova koje situacija poput pandemije nameće.

„Vladavina prava i za same članice i za nas kojima će ostati otvoreno do kraja našeg procesa, a koje ostaje otvoreno i onda kada se stupi u članstvo, mora da bude svakodnevna tema, jer pokriva sve one najvažnije oblasti koje definišu uspešnost jednog demokratskog društva, efikasnost, ono što država treba da ponudi svojim građanima“, kazala je Joksimović.

Dodala je da to podrazumeva jednak pristup pravdi i zaštitu svih osnovnih, ljudskih i svih drugih prava iz svih korpi prava i iz nove generacije prava, kao i iz svega onoga što je dodatno postalo izazov u vreme pandemije koja je pokazala „koliko smo ranjivi i koliko možemo da budemo otporni ukoliko smo zaista inkluzivno, participativno društvo i ukoliko zaista ono što su osnovna prava svih građana Srbije i EU budu ne samo poštovana, već održivo razvijena i razvijana“.

Joksimović primećuje da postoji i drugi set neophodnih reformi koje bi trebalo da dobiju svoj zamajac u Srbiji i dodaje da je taj proces „zakočen“ zbog pandemije, ali i dešavanja u samoj EU koja se suočava sa brojnim izazovima.

„Mi nastojimo da svojim održivim reformama, održivim pristupom pomognemo i učestvujemo u oporavku i revitalizaciji onoga što EU za sve nas jeste, a to je ne samo strateški cilj, već prirodno mesto pripadanja i deljenje izazova sa svima u Uniji“, navodi Joksimović.

Što se tiče samog programa „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“, Joksimović navodi da je njegova suština i značenje da se pitanje vladavine prava i svega onoga što pod vladavinom prava podrazumevamo, zaista provlači kroz sve i javne i sektorske politike i kroz sve ono što Srbija i pregovora kroz novi pristup - šest klastera.

Podseća da i dalje klaster 1 ostaje najvažniji i ostaje klaster na osnovu kojeg će se meriti napredak ostvaren u reformama u oblasti vladavine prava i kao kriterijum za ostatak dinamike pregovora.

„Što se tiče detaljno programa sa našim partnerima iz Saveta Evrope, a tiče se vladavine prava, naravno da je važna činjenica da i EU podržava upravo standarde koje je postavio Savet Evrope koristeći ih kao merila za napredak u pregovorima vladavine prava, ljudskih prava i uopšte demokratije u Evropi“, navodi Joksimović.

Ističe da je za Srbiju važna saradnja i podrška Saveta Evrope i EU kroz taj program i to ne samo vezano za pregovore, već zbog usvajanja međunarodnih praksi i standarda i njihovog utemeljenja u postojeći društveni okvir Srbije, a koji se pretočava u legislativni okvir.

„Naš cilj je da institucionalna participativna demokratija koja se suočava sa izazovima širom Evrope ipak postaje naše krajnje odredište i sve što radimo mislim da će korak po korak dovesti do glavnog cilja inkluzivne demokratske institucionalne kulture i sistema. Srbija ne kaska mnogo, ima stvari koje treba da uradimo, svesni smo, posebno u oblasti reformi pravosuđa i ustavnih amandmana“, kazala je Joksimović.

Druga faza programa, kako kaže Joksimović, dala je konkretne i vredne rezultate u oblasti vladavine prava i oblasti pravosuđa, borbe protiv diskriminacije i zaštite osetljivih grupa, borbe protiv trgovine ljudima i jačanje slobode medija i slobode govora.

To je zato što je obuhvatio veliki broj nacionalnih institucija, dodaje Joksimović, kao i samostalnih republičkih organa, nezavisnih tela i svih drugih zainteresovanih strana.

„Jedan od najznačajnijih postignutih rezultata u prethodnom periodu jeste izrada i usvajanje zakona o nestalim bebama za koji nam je Savet Evrope pružio punu podršku“, ističe ministar.

Joksimović kaže i da je u delu koji se tiče vladavine prava u zatvorima i tokom policijskog delovanja bitan pomak učinjen usvajanjem programa o zaštiti mentalnog zdravlja u Srbiji, kao i da je sačinjen prvi nacrt nove Strategije razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija.

Učinjen je napredak i u radu Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kaže Joksimović i dodaje da je došlo i do usklađivanja zakona o zabrani diskriminacije sa najboljim evropskim standardima.

Lokalne samouprave su osnažene da nesmetano obezbede osnovna ljudska prava pripadnicima LGBT populacije, ističe Joksimović i dodaje da su ojačani kapaciteti u pomoći žrtvama trgovine ljudima, kao i da su rezultati vidljivi i u slobodi medija.

„Svi ovi rezultati zaista doprinose, to su konkretne stvari koje smo uradili. Sve ovo počinje da živi i da se primenjuje i svakako će korak po korak dovesti do boljeg, inkluzivnijeg ambijenta koji će promovisati sva prava - osnovna ljudska prava“, zaključila je Joksimović.

Izvor: Tanjug