Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Značajna podrška SAD za evropsku budućnost Srbije

08. mart 2021. | Beograd

J. Joksimović: Značajna podrška SAD za evropsku budućnost Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri razgovarali su danas o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, odnosima dveju zemalja, kao i o situaciji u regionu.

Kako je saopštilo Ministarstvo za evropske integracije, Joksimović je informisala američkog ambasadora o aktivnostima Vlade Srbije u realizaciji reformskih prioriteta koji su deo evropske agende naše zemlje, pre svega u oblastima vladavine prava, ustavnih reformi, slobode medija ali i onima u sektorskim politikama koje doprinose otpornosti i održivosti srpske ekonomije.

Joksimović je naglasila da američka politička i razvojna podrška usmerena na jačanje demokratije i ljudskih prava, kao i ona koja se odnosi na preduzetništvo, konkurentnost domaće privrede ili energetski sektor, u velikoj meri doprinosi da Srbija što pre dostigne standarde EU.

„Time ne samo da ubrzavamo naš put ka članstvu u EU, već pre svega zajednički radimo na osnaživanju srpske ekonomije i društva i pomažemo građanima u savladavanju posledica krize izazvane pandemijiom kovid-19“, rekla je Joksimović.

Ambasador Godfri izrazio je uverenje da će SAD i Srbija i ubuduće nastaviti da rade na jačanju partnerskih odnosa, kao i da njegova zemlja u potpunosti podržava evropski put Srbije.

Istakao je da globalna kriza koja teško pogađa čitav svet ipak nije prepreka za realizaciju zajedničkih planova koji vode regionalnom infrastrukturnom povezivanju i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug