J. Joksimović: Nemerljiva uloga žena u prevazilaženju pandemije

08. mart 2021. | Beograd

J. Joksimović: Nemerljiva uloga žena u prevazilaženju pandemije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da su žene pokazale vrednost samodiscipline, odgovornosti, požrtvovanosti, solidarnosti i empatije tokom pandemije virusa korona.

„To je u ovim vremenima jako važno. Sva borba protiv kovida neće se zaustaviti samo time što ćemo izolovati virus, već kako ćemo prevazići sve posledice koje su i ekonomske i psihološke u širem društvenom kontekstu“, kazala je Joksimović, obraćajući se na otvaranju izložbe „Kada je svet stao - one nisu“ organizovanoj povodom Međunarodnog dana žena.

Dodaje da smatra da je u prevazilaženju svih posledica koje virus korona ostavlja na društvo nemerljiva uloga ženskog dela našeg društva i ističe da to nijednog trenutka ne umanjuje ulogu muškaraca.

„I nijednog trenutka ne bi trebalo da bude shvaćeno kao neka vrsta konfrontacije ili bilo kakve podele na to ko je bolji ili uspešniji pol“, ističe Joksimović.

Prema njenim rečima, pandemija je pokazala koliko smo svi ranjivi, ali je pokazala i koliko je Srbija otporno društvo.

Smatra da veliki deo zasluga za to nose žene u ovoj pandemiji i na porodičnom i privatnom planu, ali i u profesionalnom smislu, upravo obavljajući ključne poslove u ovom trenutku.

Navodeći da ne postoji potreba da se dele poslovi na muške i ženske, Joksimović ističe da je činjenica da žene više rade i više su uposlene upravo u onim delatnostima koje su bile od ključnog značaja tokom borbe protiv virusa korona.

„Mislim da su žene pokazale u ovoj pandemiji koliko je vrednost samodiscipline i odgovornosti zapravo norma civilizovanog ponašanja u ovakvim trenucima. Ova pandemija nalaže da svi radimo zajedno, da se udružujemo, da naše zajednice i privatne i poslovne budu jače i da kroz inkluzivni rast, koji će inače biti način na koji ćemo prevazići krizu, dođemo do rezultata“, navela je ministar.

Kako kaže, projekat ključnih koraka ka rodnoj ravnopravnosti, u okviru kojeg je i organizovana današnja izložba, finansira se iz pretpristupnih fondova EU - IPA 2016, 2017, 2018 jer je rodna ravnopravnost temeljna vrednost u svim ugovorima EU, u svim javnim politikama EU.

„EU, kao i mi u Srbiji, kao zemlja kandidat za članstvo, ali i kao odgovorno društvo, nastojimo da kroz rodno budžetiranje, kroz sve druge komponente rodnog planiranja, svih programa koje finansiramo iz sredstava EU, pomognemo u smislu i ekonomskog osnaživanja žena, ali i uopšte uključivanja i ravnopravnog tretmana svakog pojedinca u Srbiji na ma kom mestu da živi i radi jer samo tako možemo biti otporni kao društvo“, kazala je Joksimović.

Na otvaranju izložbe obratile su se i ministarke Zorana Mihajlović i Gordana Čomić, dok su šef Delegacije EU Sem Fabrici i francuski ambasador u Beogradu Žan Lui Falkoni pohvalili i istakli važnost toga što na otvaranju izložbe prisustvuju tri žene, članice Vlade Srbije.

Joksimović ističe da nema potrebe da im se na tome zahvaljuje jer nisu tu da bi bilo kome dokazivale da su posvećene.

„Ovde smo zato što smo zaista posvećene i iskreno verujemo u ono što jeste cilj, ne samo naših evropskih integracija, već mnogo šire od toga - cilj našeg društva, a to je suštinska ravnopravnost koja znači uključivanje svih i koja znači da moramo uznapredovati još više kako ne bi bilo više isključenosti i neravnopravnosti žena u pojedinim segmentima i privatnog i profesionalnog života“, kazala je Joksimović.

Izložba „Kada je ceo svet stao - one nisu“ otvorena je povodom Međunarodnog dana žena u Francuskom institutu u Beogradu, a ima za cilj da istakne ulogu žena u borbi protiv virusa korona.

Na multimedijalnoj izložbi, koja će trajati od danas do 22. marta, prikazane su umetničke fotografije žena iz Srbije iz svih sfera života koje su dale primer i doprinele boljitku društva tokom pandemije kovid-19.

Prikazane su medicinska sestra, nastavnica, apotekarka, prodavačica, a svaka fotografija je praćena audio pričom o njihovom iskustvu i radu tokom pandemije.

Izložbu su zajedno organizovali UN Women, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u Srbiji, Ministarstvo za evropske integracije, Delegacija EU u Srbiji i Francuska ambasada u Beogradu.

Izvor: Tanjug