J. Joksimović i F. Žakob: Planovi saradnje za održivi razvoj

03. mart 2021. | Beograd

J. Joksimović i F. Žakob: Planovi saradnje za održivi razvoj

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i stalni koordinator UN u Srbiji Fransoaz Žakob razgovarale su danas o međusobnoj saradnji u narednom petogodišnjem budžetskom periodu.

Na sastanku je razgovarano i o podršci tima Ujedinjenih nacija u Republici Srbiji u realizaciji projekata značajnih za evropski put Srbije.

Joksimović je istakla važnost stručnog znanja i iskustva kojima UN agencije pomažu realizaciju projekata u brojnim oblastima, sa ciljem da se ubrzaju reforme u domenu lokalnog razvoja, prevencije i rešavanja posledica katastrofa, ljudskih prava, zaštite zdravlja, socijalnog uključivanja, rodne ravnopravnosti, migracija.

Joksimović i Žakob su se saglasile da je od posebnog značaja i mogućnost saradnje na podršci promociji ciljeva Zelene agende kao nove razvojne politike koja otvara nove mogućnosti posebno za mlađe generacije.

Ministar je naglasila da je saradnja naročito značajna kada je reč o sprovođenju ciljeva održivog ekonomskog i društvenog razvoja i Agende UN 2030, istakavši da je za Vladu Srbije veoma važno što je u ovim oblastima razvijena saradnja sa međunarodnim partnerima, uključujući i UN agencije.

„Na taj način tokom, ali i nakon okončanja pandemije kovid-19, zajedničkim planiranjem i programiranjem, a potom i sprovođenjem velikog broja projekata, brže se stvaraju uslovi da rezultati međunarodne razvojne pomoći budu od još veće koristi građanima Srbije“, izjavila je Joksimović.

Žakob je izjavila da tim UN u Srbiji, sa institucijama Vlade radi na sprovođenju projekata u konkretnim oblastima saradnje koje su prethodno zajednički definisane.
„Posebno ističemo one koji svojim rezultatima doprinose bržem pristupanju Srbije Evropskoj uniji“, rekla je stalni koordinator UN u našoj zemlji.

Izvor: Tanjug