Joksimović i Davidoju o saradnji i evrointegracijama Srbije

02. mart 2021. | Beograd

Joksimović i Davidoju o saradnji i evrointegracijama Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa novoimenovanim ambasadorom Rumunije Silvijom Davidoju o evropskoj integraciji Srbije, bilateralnoj saradnji i o odnosima u regionu, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Ministar Joksimović, koja je poželela ambasadoru Davidoju uspeh u njenoj diplomatskoj misiji u Beogradu, izrazila je uverenje da će saradnja dveju zemalja i ubuduće biti zasnovana na principima međusobnog uvažavanja i dobrosusedske saradnje.

„Rumunija je, kao država članica EU i do sada u potpunosti uvažavala teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, uz iskrenu i konkretnu podršku našoj zemlji u procesu pristupanja Uniji i na tome smo vam veoma zahvalni", rekla je Joksimović.

Informisala je rumunskog ambasadora o aktuelnim reformama koje Srbija sprovodi s ciljem ubrzanja našeg evropskog puta.

Kako je saopštilo Ministarstvo za evropske integracije, Joksimović je posebno istakla važne korake koji su preduzeti na početku mandata ove vlade, kao što su inicijativa za ustavnom reformom, sprovođenje mera iz medijske strategije, a posebno borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Očekujem da će države članice EU ceniti sve što je postignuto na ovom planu i da će međuvladina konferencija Srbije i EU, kao nastavak pregovaračkog procesa, biti organizovana do kraja portugalskog predsedavanja Savetom EU", rekla je Joksimović.

Posebno je bilo reči o novoj metodologiji za sprovođenje politike proširenja EU, a sagovornice su se saglasile da je važno što je Srbija u očekivanju detalja mape puta prema kojoj će se pregovori odvijati, nastavila sa usklađivanjem svojih politika sa politikama EU, posebno u oblastima koje obuhvataju zelenu agendu, digitalizaciju, održivi ekonomski razvoj.

Davidoju je rekla da će Rumunija i dalje podržavati Srbiju na putu ka članstvu EU, uz dodatne napore da se dva suseda dodatno povežu boljom saobraćajnom infrastrukturom, kao i još uspešnijom privrednom saradnjom.

„Rumunija je aktivni zagovornik politike proširenja EU na Zapadni Balkan i razvoj dobrosusedskih odnosa između naše dve zemlje, ali i u čitavom regionu, jedan je od najboljih načina da se ta politika što pre realizuje", rekla je Silvija Davidoju.

Joksimović i Davidoju su razgovarale i o nastavku realizacije zajedničkih projekata u okviru EU programa prekogranične i transnacionalne saradnje za budžetski period 2021-2027, koji doprinose da se poboljša kvalitet života građana u pograničnim delovima Srbije i Rumunije.

Do sada je od 2007. godine, u dve finansijske perspektive, samo na ovaj način izdvojeno oko 150 miliona evra za projekte u lokalnim sredinama koji su doprineli boljoj zaštiti životne sredine, razvoju kulture, turizma i, što je u vreme aktuelne pandemije posebno važno, efikanijem reagovanju u vanrednim situacijama i unapređenju zdravstvene zaštite.

Izvor: Tanjug