J. Joksimović: Kandidovani projekti za finansiranje iz Investicionog okvira

01. mart 2021. | Beograd

J. Joksimović: Kandidovani projekti za finansiranje iz Investicionog okvira

Ministar za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović predložila je devet projekata za dodelu bespovratnih sredstva iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Od toga je za 25. rundu tehničke pomoći predloženo ukupno tri projekta iz oblasti transporta, energetike i digitalne infrastrukture, a za šestu rundu investicionog granta šest projekata iz oblasti železničkog i vodnog transporta, energetskog sektora, životne sredine i socijalne infrastrukture.

Ukupna investiciona vrednost svih predloženih projekata iznosi oko 760 miliona evra, dok je iznos tražene bespovratne pomoći oko 157 miliona evra.

Upravni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan u junu 2021. godine doneće zvaničnu odluku o tome koji predlozi će biti podržani.

Joksimović je, odgovarajući na pitanje Tanjuga koje projekte je Srbija predlozila za finansiranje iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan, podsetila da je taj okvir poseban instrument podrške EU i međunarodnih finansijskih institucija za pripremu i realizaciju infrastrukturnih projekata i da predstavlj jedan od glavnih instrumenta za realizaciju Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan.

„Pomenuti plan predviđa ulaganja EU u iznosu do devet milijardi evra na Zapadni Balkan u prioritetne oblasti i projekte koji treba da doprinesu daljem povezivanju u regionu kao i poboljšanju veza sa Evropskom unijom, čime će se ubrzati slobodan protok ljudi i robe i produbiti ukupna trgovinska i ekonomska saradnja", kazala je Joksimović.

Značajna podrška predviđena je i za sektor životne sredine i socijalne infrastrukture, dodala je Joksimović i navela da veliki broj projekata koji je predložen za dodelu bespovratnih sredstava iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan, pokazuje da su Vlada Srbije i sva resorna ministarstva u prethodnom periodu vredno radila na pripremi dokumentacije najznačajnih infrastrukturnih projekata.
Ti projekti, kaže Joksimović, doprineti regionalnom saobraćajnom, energetskom i digitalnom povezivanju.

„Ozbiljno smo shvatili značaj Ekonomsko - investicionog plana za Zapadni Balkan, čiji je osnovi cilj ubrzanje socio-ekonomskog razvoja naše zemlje i procesa pristupanja u celini, posebno u okviru primene nove metodologije pregovora", rekla je Joksimović.

Najveći broj predloženih projekata posebno je važan za klaster 4 - Zelena agenda, digitalizacija i infrastrukturno povezivanje, ali i za klaster 3 koji se odnosi na podizanje konkurentnosti i inkluzivni rast.

Iz oblasti transporta za investicioni grant predložena su tri projekta, od kojih je jedan iz oblasti železničkog saobraćaja i predstavlja deonicu pruge Niš-Dimitrovgrad i Koridora 10, a druga dva projekta odnose se na razvoj rečne transportne infrastrukture i rešavanja kritičnih sekcija na Savi i Dunavu, čime će se omogućiti bezbedan transport robe na našim rekama.

Bitno je istaći da su sva tri predložena projekta deo indikativnog proširenja osnovne TEN-T mreže EU na Zapadni Balkan, kazala je ministar.

Iz oblasti energetike za investicioni grant predložen je nastavak projekata Trans-balkanski koridor- sekcija 4- Bajina Bašta Pljevlja- Višegrad, koji predstavlja regionalnu interkonekciju Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Projekat će doprineti nadogradnji i modernizaciji postojeće mreže čime će se osigurati stabilnije, pouzdanije, sigurnije snabdevanje električnom energijom stanovništva i privrede.

Sve to zajedno dovešće do povećane prekogranične trgovine, a samim tim i većih prihoda za našu zemlju, navela je Joksimović.

Iz oblasti životne sredine predložen je projekat koji se odnosi na izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Jagodini, Kikindi, Pirotu, Požarevcu, Vršcu, Trsteniku, Smederevu i Pančevu, sa ukupnim kapacitetom preko 500 hiljada ekvivalent stanovnika.

Očekuje se da će izgradnja postrojenja započeti u četvrtom kvartalu 2022. godine, a realizacijom tog projekata će se značajno poboljšati kvalitet životne sredine u tim gradovima i opštinama.

Joksimović je kazala i da su u ovoj rundi aplicirali i za investicioni grant u iznosu od 35 miliona evra, za projekat izgradnje nove dečije bolnice Tiršova 2 koja će biti najsavremenija dečija bolnica, ne samo za Beograd i Srbiju već i region.

„Na novu dečiju kliniku se čekalo decenijama", kaže Joksimović i dodaje da je za taj projekat još u novembru 2019. godine potpisan Sporazum o zajmu sa Bankom za razvoj Saveta Evrope u iznosu od 54 miliona evra.

„Svi pomenuti projekti doprineće rastu investicija i životnog standarda u našoj zemlji, ali ostvarivanju ciljeva Zelene Agende za Zapadni Balkan, koju je Republika Srbija prihvatila na Samitu Zapadnog Balkana u Sofiji novembra 2020. godine, a posebno u delu razvoja ekološki prihvatljivih vidova transporta, kao što su železnički i rečni transport", istakla je Joksimović.

Izvor: Tanjug