J. Joksimović: Transbalkanski koridor važan korak u procesu evropskih integracija regiona

22. februar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Transbalkanski koridor važan korak u procesu evropskih integracija regiona

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je izgradnja projekta Transbalkanskog koridora važan korak u procesu reformi u oblasti evropskih integracija Srbije i regiona.

Joksimović je naglasila da se na tom važnom projektu radilo dugo sa evropskim institucijama, ali i našim razvojnim partnerom u sektoru energetike, a to je Nemačka kroz saradnju sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW).

„Svaki projekat koji uradimo od finansijskih sredstava poreskih obveznika EU, kombinovano sa kreditnim linijama i našim budžetom, važan je segment u energetskom sistemu. Projekti su sada posebno važni u odnosu na novu metodologiju, klastersku metodologiju“, rekla je Joksimović nakon potpisivanja Sporazuma o dodeli investicionih sredstava za deonicu Obrenovac - Bajina Bašta u okviru Transbalkanskog koridora.

Ističe da je taj projekat važan deo klastera 4 koji obuhvata transportno i infrastrukturno povezivanje, zelenu agendu, klimatske promene i digitalizaciju.

Joksimović navodi da u okviru tog klastera 4 postoji važno poglavlje 15 koje se tiče energetike koje je, ističe, veoma zahtevno.

„To znači da Srbija kao kandidat za članstvo u EU i kao deo energetske zajednice Jugoistočne Evrope je preuzela na sebe obavezu da reformiše i unapredi energetsko tržište, da poveže energetsko tržište sa tržištima ne samo regiona već i sa zemljama EU“, rekla je Joksimović.

Zbog toga, naglašava, Transbalkanski koridor, tačnije važna njegova deonica od Obrenovca do Bajine Bašte, danas je dobila značajnu finansijsku podršku naših evropskih partnera, kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan.

Danas je, ističe Joksimović, potpisano 12,8 miliona evra kao grant za deonicu Obrenovac - Bajina Bašta, dok će 39 miliona evra za ostatak izgradnje te deonice biti obezbeđeno kroz povoljne kreditne linije Nemačke razvojne banke (KfW).

„Transbalkanski koridor je važna tema za našu privredu, građane, jer ovo je način na koji ćemo obezbediti sigurno snabdevanje, minimalne troškove u prenosu i povezati energetsko tržište sa energetskim tržištem EU“, zaključila je Joksimović.

Izvor: Tanjug