J. Joksimović: Prijateljski odnosi i razvojna saradnja Srbije i Japana

19. februar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Prijateljski odnosi i razvojna saradnja Srbije i Japana

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa novoimenovanim ambasadorom Japana u Srbiji Takahikom Kacumatom, koga je upoznala sa aktuelnim aktivnostima Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Kako je saopštilo Ministarstvo za evropske integracije, posebno je bilo reči o bilateralnoj saradnji, pre svega u domenu realizacije projekata koje finansira japanska vlada iz svojih razvojnih fondova, kao i o naporima dveju vlada koji se čine na prevazilaženju zdravstvene krize i društveno-ekonomskih posledica pandemije kovid-19.

Jadranka Joksimović je poželela dobrodošlicu novom japanskom ambasadoru i izrazila uverenje da će se saradnja dveju prijateljskih zemalja nastaviti sa istim, visokim intenzitetom i u narednom periodu.

Predstavila je prioritete Vlade Srbije koji se odnose na reforme neophodne za bržu dinamiku pregovora o članstvu u EU i posebno ukazala na ključne oblasti vladavine prava, zelene ekonomije i održivog razvoja, kao i digitalizacije i unapređenja infrastrukture u regionu Zapadnog Balkana.

Joksimović je zahvalila na dugogodišnjoj pomoći, koju je Vlada Japana, kao jedan od najvažnijih razvojnih partnera, do sada dala građanima Srbije.

Kako je istakla, Japan je u proteklih 20 godina donirao više od pola milijarde evra, pre sveta u sektoru zaštite životne sredine, zdravstvene i socijalne zaštite i obrazovanja, kao i za ulaganje u razvoj preduzetništva.

„Zahvaljujući, između ostalog i toj pomoći, Srbija je u mogućnosti da se organizovano i održivo bori sa posledicama globalne zdravstvene krize", rekla je ministar.

Ambasador Kacumata izjavio je da će njegova diplomatska misija imati za cilj dalje unapređenje saradnje i partnerstva dveju zemalja.

Kako je naglasio, Vlada Japana podržavajući donacijama neke od najvažnijih sektora za evropski put Srbije, podržava i napore srpskih vlasti da unaprede život građana prema standardima razvijenih zemalja.

Izvor: Tanjug