J. Joksimović: Srbija kandidovala značajne projekte kroz EIP

13. februar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Srbija kandidovala značajne projekte kroz EIP

Srbija je pripremila i poslala relevantne projekte za finansiranje iz Ekonomsko-investicionog plana koji je EU pripremila za Zapadni Balkan u ukupnom iznosu od devet milijardi evra za ceo Zapadni Balkan, rekla je danas ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović.

Ona je, govoreći o evropskim integracijama i novoj metodologiji, kazala da je zbog važnosti procesa pristupanja EU, na vreme pristupila procesu reformisanja Ministarstva za evropske integracije koje, kako kaže, sada objedinjuje sve pregovaračke strukture.

„To je jako važno jer nova metodologija traži visok nivo političke posvećenosti svih. To znači, ako se Vlada Srbije zalaže za evropske integracije, svako ima svoj deo obaveza i zato ta metodologija zahteva snažnu političku posvećenost. Mi se borimo da zadržimo taj evropski put jer je dobar za Srbiju, i zbog investicija i zbog mira i bezbednosti, ali i zbog vrednosti koje i dalje postoje, bez obzira na sve probleme koje EU ima“, rekla je Joksimović na Pinku.

Ona je dodala da je u Ministarstvu za evropske integracije uvela dva nova sektora, jedan za vladavinu prava i političke kriterijume, a drugi za koordinaciju reformi u odnosu na ciljeve zelene agende, digitalizacije i transportnog povezivanja.

„Svaki zakon i svaka uredba ili bilo šta što donesemo na nivou Vlade Srbije mora da prođe kod nas u Ministarstvu kontrolu usklađenosti sa propisima EU, jer su to naše obaveze koje smo preuzeli onog dana kada smo počeli proces evropskih integracija i otvorili pregovore“, rekla je Joksimović.

Izvor: Tanjug