J. Joksimović: Još milion evra za stambeno zbrinjavanje izbeglica

12. februar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Još milion evra za stambeno zbrinjavanje izbeglica

Ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović potpisala je danas amandman na postojeći ugovor u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica kojim je obezbeđeno dodatnih milion evra za sprovođenje tog Programa.

Sredstva obezbeđena na taj način biće iskorišćena za podršku boljem upravljanju Programom, angažovanje stručne podrške, obavljanje verifikacionih kontrola kao i za sprovođenje niza drugih aktivnosti koje će za cilj imati efikasnije sprovođenje Programa i brže isporučivanje stambenih rešenja korisnicima.

Joksimović je tim povodom kazala da su u Srbiji, u proteklom periodu, uz podršku Evropske unije i drugih razvojnih partnera preduzeti značajni koraci ka punoj integraciji ljudi koja su izbegla tokom devedesetih godina sa prostora Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

„U tom smislu, smatrali smo da je jedan od preduslova tog procesa obezbeđivanje kvalitetnih stambenih rešenja na fleksibilan način, odnosno u mestima u kojima su naši sugrađani odlučili da nastave svoj život", kazala je Joksimović.

Dodala je da se ubrzavaju aktivnosti u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglih lica putem podrške upravljačkim strukturama Programa.

Cilj tih aktivnosti je, kako kaže Joksimović, da se još efikasnije nastavi izgradnja kuća, stambenih zgrada, otkup seoskih kuća, dodela materijala.

„Na taj način, omogućavamo našim sugrađanima priliku za integraciju, a lokalnim samoupravama iz kojih oni dolaze dajemo još jedan doprinos održivom i inkluzivnom razvoju", izjavila je Joksimović.

Cilj Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica je obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja za 26.898 najugroženijih izbegličkih porodica u regionu, što je 74.000 osoba, od čega je preko 16.000 porodica u Srbiji, koja ujedno predstavlja i najvećeg korisnika tog Programa.

Najveći donator Programa je Evropska unija sa opredeljenih preko 190 miliona evra, a sredstva takođe obezbeđuju i SAD, Nemačka, Norveška, Italija i drugi donatori.

Od početka realizacije tog Programa, Srbiji je odobreno preko 138 miliona evra bespovratnih sredstava kroz osam potprojekata čijom realizacijom se očekuje obezbeđenje preko 7.600 stambenih jedinica izgradnjom stambenih zgrada i kuća, kupovinom stanova, kupovinom seoskih kuća i dodelom paketa građevinskog materijala za samostalnu izgradnju kuća.

Srbija je od 2014. do kraja 2020. godine iskoristila oko 110 miliona evra opredeljenih na taj način, na osnovu čega je izbegličkim porodicama kroz prethodno navedene modalitete isporučeno preko 5.400 stambenih rešenja.

Izvor: Tanjug