Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Spremni za primenu nove metodologije

07. februar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Spremni za primenu nove metodologije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović glavni je pregovarač Srbije sa Briselom u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji, a njen tim u skaldu sa novom metodologijom rada menja strukturu, pa se osnivaju dva nova sektora.

Joksimović je poručila da je „glavni pregovarač ministar za evorpske integracije od početka".

„Zato smo i formirali Ministarstvo za Evropske integracije, da ne bismo imali 15 paralalenih struktura", rekla je Joksimović za RTS.

Kada je reč o osnivanju dva nova sektora, prvi će biti zadužen za vladavinu prava i političke kriterijume, a drugi za bolju koordinaciju klastera blizanačke trasformacije - zelene Agende, digitalizacije i infrastrukturnog povezivanja.

Cilj nam je da nakon godinu dana pandemije otvorimo ceo klaster, a Joksimović ukazuje da smo dobri u klasteru 3.

„To je važno jer je to klaster koji će definisati i mnoge značajne politike i instrumente za oporavak i EU naravno, Srbije i zapadnog Balkana i svih potencijalnih kandidata za EU“, napomenula je ministar.

Na upozorenja civilnog sektora da neće biti napretka bez jasnog napretka u vladavini prava, Joksimović odgovara da je svih 18 poglavlja koja smo do sada otvorili - značilo upravo to da je evidentiran napredak u oblasti vladavine prava.

Istakla je da neće više da sluša da „nije bilo nikakvog napretka godinama", jer to, kako je poručila, - „nije tačno".

U EU nas, kako prenosi RTS, hvale za rezultete u vakcinaciji, ekonomske poteze, usvojenu medijsku strategiju. Za svih šest klastera Ministarstvo za evrointegracije će odrediti koordinatore, kako bi se unutar vlade podigao nivo političke odgovornosti evropskih integracija.

U iščekivanju međuvladine konferencije na kojoj će se razjasniti nova metodologija, u ponedeljak je planiran onlajn sastanak Joksimović sa ministrom za evrointegracije Francuske, zemlje koja je i unela novine u proces proširenja.

Izvor: Tanjug i RTS