J. Joksimović: Pristup internetu - pravo nove generacije

27. januar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Pristup internetu - pravo nove generacije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je projekat uvođenja širokopojasnog interneta u ruralnim područjima Srbije, koji je Srbija kandidovala za Ekonomsko investicioni plan EU za Zapadni Balkan, značajan za ukupan inkluzivni rast Srbije u budućnosti i konvergenciju sa evropskim ekonomijama i izvorima novog rasta.

Ona je nakon potpisivanja sporazuma rekla da će tako svakom đaku u bilo kom delu Srbije gde živi i ide u školu, biti dostupno novo pravo koje se odnosi na pristup internetu što će im, naglašava, omogućiti da kroz pristup informacijama, digitalnom obrazovanju i znanju budu u budućnosti konkurentni i na evropskom i na svetskom tržištu. Napomenula je da će im to omogućiti i novi vid socijalne uključenosti koji je važan za mlade ljude.

Joksimović kaže da se potpisivanjem ovog sporazuma obeležava na najlepši način i školska slava Sveti Sava.

„Ne mogu da zamislim lepši način da obeležimo dan prvog srpskog diplomate i prosvetitelja, koji je utro put srpske duhovnosti, ali i modernosti“, rekla je Joksimović.

Naglasila je da smo danas u prilici da uradimo na drugačije načine i shodno duhu vremena, nešto što je Sveti Sava radio na tada dostupne načine i mogućnosti, a to je da umrežimo Srbiju, proširimo vidike, obrazujemo decu, na načine koji su sada dostupni kako bi se unapredio kvalitet života.

„Svih ovih godina trudimo se da novim načinima koji obeležavaju početak nove budućnosti umrežavamo, povezujemo i osnažujemo Srbiju, pre svega mlade školskog uzrasta“, navela je Joksimović.

Ona je podsetila da je ukupna vrednost projekta 76 miliona evra koji je Srbija letos kandidovala u sklopu pripreme projekata za Ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan za koji je EU opredelila značajna sredstva.

„Tada sam, kao koordinator programiranja projekata za finansiranje iz sredstava EU punim srcem prihvatila da kandidujemo, između ostalih, upravo ovaj projekat, a to je naišlo na dobar odziv kod EU i EBRD“, napomenula je Joksimović.

Zato smo danas potpisali sa EBRD povoljan zajam od 1,7 miliona evra za pripremu projektno tehničke dokumentacije da bismo mogli da pripremimo ceo projekat i u narednim godinama povučemo ceo Grant iz Ekonomsko investicionog plana od 76 miliona evra za ovaj projekat.

Poručila je da se 2020. godina pokazala kao prekretnica, a da je Srbija ušla spremna i prilagodila se novim načinima komunikacije, učenja i života u uslovima izazvanim pandemijom.

Naglasila je da je Srbija svih prethodnih godina i u sklopu pripreme nacionalnog investicionog projekta „Srbija 2025“ radila na razvojnim politikama i instrumentima koji su i u EU prepoznati i važni za oporavak ekonomije.

„Toga nema bez dostupnosti internetu svih kategorija društva, posebno mladih“, rekla je Joksimović. Poručila je i da je Srbija na vreme prepoznala šta su razvojni instrumenti i nove vodeće politike EU sadržane u šest klastera, među kojima je jedan od najvažnijih klaster 3, konkurentnost, inkluzivni rast i socijalna uključenost.

„Ekonomski oporavak uključuje sve resurse i kapacitete“, kaže Joksimović i navodi da ekonomski oporavak podrazumeva i nove tipove radnih mesta u skladu sa savremenim tehnologijama kao razvojnim potencijalom Srbije.

Projekat uvođenja širokopojasnog interneta je, napominje, važan i u klasteru 4, koji se odnosi na digitalnu povezanost i zeleni dogovor, kao i u klasteru 5, posvećenom resursima i razvoju poljoprivrednih politika.

„Tako smo kroz ovaj projekat dotakli ciljeve razvojnih politika iz tri klastera. Spremno smo ušli, pripremljeno i radoznalo za sve novo kako ne bismo bili gubitnici nego pobednici ovih promena“, rekla je Joksimović.

Zahvalila je ministarki trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjani Matić, kabinetu Ane Brnabić, partnerima iz EU na podršci koju su pokazali u pogledu ovog projekta.

Izvor: Tanjug