Evropske integracije - prioritet Vlade Srbije

14. decembar 2004. |

Beograd, 14. decembar 2004 - Sekretar Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji Radmila Milivojević predstavila je, na brifingu organizovanom za atašee za štampu ambasada država-članica EU, Akcioni plan Vlade Republike Srbije za realizaciju prioriteta iz Evropskog partnerstva.

Sekretar Kancelarije istakla je kao najznačajniji preduslov za uspeh pridruživanja naše zemlje Evropskoj uniji postizanje društvenog konsenzusa o ovom pitanju, odnosno svest najznačajnih političkih činalaca ali i celokupne javnosti o važnosti ovog procesa. Kancelarija Vlade Srbije je, nastojeći da unapredi proces pridruživanja, inicirala međuministarsku koordinaciju, zatim saradnju sa Odborom za evropske integracije Skuštine Srbije i Privrednom komorom Srbije.

Predstavnici ambasada država-članica EU obavešteni su ukratko i o planiranim reformama i zakonodavnoj aktivnosti u oblasti demokratizacije i vladavine prava, regionalne i međunarodne saradnje, ljudskih prava i zaštite manjina, u pravosuđu i unutrašnjim poslovima, zatim o ekonomskoj situaciji, tržištu, trgovini i sektorskim politikama.

Ovom prilikom još jednom je ukazano na činjenicu da su evropske integracije strateški cilj Vlade Srbije a da je realizacija prioritata iz Evropskog partnerstva u naredne četiri godine način da se taj cilj što pre realizuje.