J. Joksimović: Aktivan dijalog Srbije i Francuske oko pregovora i nove metodologije

15. januar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Aktivan dijalog Srbije i Francuske oko pregovora i nove metodologije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Francuske Žan-Luj Falkonijem o pristupnim pregovorima Srbije za članstvo u EU, novoj metodologiji po kojoj bi oni trebalo da se nastave, kao i o bilateralnoj saradnji i odnosima u regionu.

Ambasador Falkoni preneo je poziv francuskog ministra za evropske poslove Klementa Bona ministru Joksimović za bilateralni susret krajem januara što je Joksimović sa zadovoljstvom prihvatila, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Imajući u vidu najnovije pooštrene mere u Francuskoj, ambasador i Joksimović su razmotrili mogućnost da se sastanak održi u digitalnom formatu.

Joksimović je istakla da poziv pokazuje iskreno interesovanje i otvorenost Francuske i ministra Bona za politiku proširenja i evropske integracije Srbije uprkos aktuelnoj globalnoj zdravstvenoj krizi.

„Evropska komisija predstavila je novi način pregovaranja s ciljem da ubrza tok reformi u državama kandidatima, ali i da EU politiku proširenja učini kredibilnijom, onako kako su nedavno visoki evropski zvaničnici u više prilika ponovili“, naglasila je ministar.

Dodala je da je Srbija te promene prihvatila uz potpuno poverenje da će dosadašnji učinak biti valorizovan i u novoj, klasterskoj metodologiji.

Joksimović je ambasadora Francuske upoznala sa reformama koje je prema preporukama EU nova Vlada Srbije otpočela, posebno sa onim u oblasti vladavine prava.

„U ovom poslu imamo i značajnu ekspertsku pomoć Francuske, na čemu smo veoma zahvalni predsedniku Makronu i vašoj vladi“, naglasila je Joksimović.

Dodala je da Srbija očekuje da će početkom ove godine dobiti precizne instrukcije o tome kako će se realizovati nova metodologija pregovaranja utemeljena na klasterima ključnih zajedničkih evropskih politika, kao i jasnu mapu puta za njeno sprovođenje.

Joksimović je upoznala francuskog ambasadora i sa argumentima koji govore u prilog tome da je za Srbiju važno da uskoro bude održana međuvladina konferencija na kojoj će na visokom nivou biti razmotrena najvažnija pitanja o nastavku pregovora o članstvu u EU.

„EU očekuje od nas da uz politički jasno iskazanu volju, budemo organizaciono i finansijski spremni da usaglašavamo domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU i dostignemo ostala stroga merila za okončanje pregovora, što je i naš ključni zadatak u ovom trenutku, kada su pregovori u pitanju“, rekla je Joksimović.

Ističe da je nesumnjiva spremnost nove Vlade Srbije da nastavi proces evropskih integracija, kako bi ispunila očekivanja koja građani imaju od Vlade Srbije, ali i od EU.

Ambasador Falkoni izjavio je da je Francuska bila među inicijatorima nove metodologije za pregovore o članstvu, između ostalog i stoga da se očuva kredibilitet politike proširenja EU.

Dodao je da njegova zemlja podržava pristupanje Srbije uz uslov da dosledno sprovodi sve neophodne reforme, posebno imajući u vidu ono što je do sada postignuto, ali i opredeljenost vlasti u našoj zemlji za put evropske integracije.

Sagovornici su se saglasili da je to moguće i u ovom, za EU i za region veoma složenom trenutku zbog pandemije, ali i zbog napora koji se ulažu za brži ekonomski oporavak.

Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, uz redovna nacionalno opredeljena sredstava iz IPA fondova EU, najvažniji su okvir koji treba da omogući da i naša zemlja uhvati priključak sa ekonomijama razvijenih zemalja EU, rečeno je na sastanku.

Posebno, sagovornici su razmotrili i pitanja razvojne saradnje Francuske i Srbije, koja će biti dodatno unapređena još većim učešćem francuskih kompanija na tržištu Srbije.

Izvor: Tanjug