J. Joksimović: Očekujem da EU obnovi dinamiku politike proširenja na ZB

12. januar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Očekujem da EU obnovi dinamiku politike proširenja na ZB

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa šefom misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijasom Flesenkemperom i izrazila nadu da će Evropska komisija uspeti da obnovi dinamiku politike proširenja prema ZB tokom ove godine, kada se, kaže, i nazire delimična relaksacija krize izazvane pandemijom kovid-19.

Joksimović je podvukla da Srbija ostaje visoko motivisana da što pre nastavi pregovore po novoj metodologiji.

„EU je novu metodologiju pregovora o članstvu predložila, između ostalog, kako bi ubrzala taj proces, učinila ga efikasnijim i kredibilnijim. Stoga očekujemo da taj novi način realizacije pristupnih pregovora bude praćen i mapom puta, detaljnim planom sprovođenja metodologije koji bi u potpunosti valorizovao i napredak koji je Srbija do sada postigla“, rekla je ministar.

Joksimović je naglasila da je Srbija kao aktivna članica SE u procesu pristupanja EU u praksi unapredila primenu Okvirne konvencije za zaštitu prava nacionalnih manjina, usvajanjem posebnog akcionog plana za unapređenje položaja nacionalnih manjina u poglavlju 23.

„Verujemo da države članice EU treba da uzmu u obzir te činjenice kada procenjuju napredak Srbije u prvom klasteru koji obuhvata vladavinu prava“, rekla je ministar.

Ponovila je da članstvo Srbije u EU ostaje glavni strateški cilj spoljne politike Srbije, kao što su reforme koje se na tom putu sprovode ključni deo unutrašnje političke agende.

Prema njenim rečima, podrška Saveta Evrope je od velikog značaja za državu, ali i za svakog građanina pojedinačno.

„Modernizacija javne uprave, efikasnije pravosuđe, dostizanje još većeg stepena zaštite ljudskih prava i jačanja demokratskih normi i standarda neki su od rezultata za koje je zaslužna i pomoć ove međunarodne organizacije, čiji je Srbija aktivni član gotovo 18 godina“, kaže Joksimović.

Ona je naglasila da Srbija aktivno primenjuje preporuke radnih tela SE, Venecijanske komisije čije je mišljenje u potpunosti usvojeno u pripremi nacrta amandmana za izmenu Ustava, kao i preporuke GREKO, od kojih se neke odnose na promenu Ustava.

Kako kaže, GREKO preporuke iz četvrtog kruga evaluacije za prevenciju korupcije, a koje se odnose na narodne poslanike, sudije i tužioce u najvećoj meri su usvojene.

Flesenkemper je poručio da će Savet Evrope nastaviti da podržava jačanje vladavine prava i ljudskih prava u Srbiji.

Posebno je apostrofirao aktivno učešće Srbije u radu Saveta Evrope i naglasio da očekuje u ovoj godini, u kojoj svi očekuju delimičnu relaksaciju zdravstvene krize, da naša zemlja dodatno doprinese jačanju uloge SE kao međunarodne organizacije.

Joksimović i Flesenkemper saglasili su se da je postignut visok nivo saradnje i da su ostvareni veoma dobri rezultati iz projekata koje zajednički finansiraju Evropska unija i Savet Evrope u oblastima od posebnog značaja za dalji napredak pristupnih pregovora Srbije.

Kako su naglasili, najvažniji zajednički rezultati ostvareni su u borbi protiv privrednog kriminala, zaštite ljudskih i manjinskih prava, slobode izražavanja i slobode medija.

Stručna pomoć obezbeđena iz tih projekata omogućava konstantno unapređenje i primenu najboljih standarda i prakse SE u našoj zemlji, zaključeno je na sastanku.

Izvor: Tanjug