Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Bugarska dosledno podržava evropske integracije Srbije

18. decembar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Bugarska dosledno podržava evropske integracije Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović primila je danas u oproštajnu posetu ambasadora Bugarske Radka Vlajkova, kojem je zahvalila na izuzetnom ličnom doprinosu jačanju bugarsko-srpskih odnosa, kao i na doslednoj i kontinuiranoj podršci njegove zemlje evropskom putu Srbije.


„Bugarska, kao naš sused i ekonomski i politički partner, dosledno podržava evropski put Srbije. To je značajan element naših sveukupno veoma dobrih odnosa, koji doprinose i jačanju politike saradnje i stabilnosti u regionu“, rekla je Joksimović, a navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Ona je navela da Vlada Srbije nastavlja još intenzivnije sa sprovođenjem svih reformi iz pregovaračkog procesa, posebno onih koji doprinose bržem umrežavanju naše zemlje u evropske politike. 

„Vladavina prava, održivi ekonomski razvoj, Zelena agenda, digitalizacija - sve su to oblasti u kojima ćemo raditi za boljitak naših građana, u skladu sa poverenjem koje je na izborima dobijeno“, naglasila je Joksimović.

Ambasador Vlajkov, uz, kako se navodi, zahvalnost na odličnoj saradnji u njegovom mandatu u Srbiji, naglasio je da će Bugarska i dalje podržavati pristupne pregovore Srbije da EU, kao i reforme koje vlada sprovodi na tom putu. 

Joksimović i Vlajkov su naglasili značaj koji za međusobne odnose imaju projekti finansirani iz programa prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, namenjeni jačanju kapaciteta lokalnih samouprava, kulturnih veza, razvoju turizma. 

Sagovornici su se saglasili da takva vrsta saradnje, uz podršku EU, vodi daljem unapređenju veza dva naroda i boljem životu građana sa obe strane granice.

Izvor: Tanjug