Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora

17. decembar 2020. | Beograd

Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora

Na danas održanom Savetu za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU pozdravljen je ukupan napredak postignut u dosadašnjim pristupnim pregovorima Srbije, prihvatanje unapređene metodologije proširenja koja bi trebalo da ubrza proces ulaska Srbije u EU  i ponovljena podrška EU putu Srbije ka članstvu,  saopšteno je u Vladi Srbije.

„Razmenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj i društveno-ekonomskoj situaciji u Srbiji, a pre svega o daljoj dinamici pregovora o pristupanju EU, saradnji u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike, kao i o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu. S tim u vezi, pozdravljena je činjenica da je nova Vlada postavila prioritet integracija u EU, očuvanju javnog zdravlja i ekonomskog rasta, kao i normalizaciji odnosa sa Prištinom“, navodi se u saopštenju. 

Na današnjem sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, koji se zbog pandemije održao video putem, delegaciju Srbije predvodile su predsednik Vlade Ana Brnabić i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović. Na čelu delegacije EU bili su šef diplomatije Žosep Borelj i komesar za proširenje Oliver Verheji. Borelj se ovom prilikom posebno zahvalio na učešću premijerki Brnabić, što nije uobičajeni format, ali  što nedvosmisleno pokazuje koliko Vlada Srbije pridaje značaj Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i evropskom putu Srbije.  

Sastanak je iskorišćen kako bi se razmotrili trenutni odnosi Republike Srbije i Evropske unije, pre svega proces pristupanja Srbije EU, a razgovaralo se i o političkim i ekonomskim kriterijumima, usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, kao i o realizaciji pretpristupne pomoći EU.

„Sastanak je pružio pravovremenu priliku za pregled napretka Srbije u pristupnim pregovorima i razmatranje prioriteta za dalji rad u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i evropskim integracijama. Predstavnici EU su ponovili posvećenost EU evropskoj budućnosti Srbije i založili se za proaktivnu i stratešku komunikaciju Srbije i EU“, navodi se u Vladi Srbije.

U Vladi Srbije navode da je tokom sastanka bilo i reči o načinu na koji se Srbija suočava sa posledicama pandemije kovid-19 , kako u pogledu rešavanja zdravstvene krize, tako i u prevazilaženju posledica po privredu i ekonomiju uopšte i na sprovođenje reformi.

Učesnici su se saglasili da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja ključni elementi procesa proširenja i s tim u vezi, pozdravili nastavak dijaloga Beograda i Prištine i doslednu posvećenost Srbije tom procesu. 

Predstavnici EU su pozdravili značajan doprinos Srbije vojnim misijama i operacijama i pozdravili učešće Srbije u borbenim grupama EU, naglasivši značaj daljeg produbljivanja saradnje po pitanjima spoljne politike.

Učesnici su takođe podržali Zajedničko regionalno tržište, koje su lideri  Zapadnog Balkana pokrenuli 10. novembra na samitu u Sofiji i podsetili da Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija usvojila 6. oktobra 2020, daje sveobuhvatan okvir za podršku ekonomskoj konvergenciji Republike Srbije i regiona EU.

Izvor: Tanjug