J. Joksimović: Srbija ove godine pokazala da je verodostojno evropska zemlja

10. decembar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Srbija ove godine pokazala da je verodostojno evropska zemlja

„Ova godina ne samo da je pokazala da Srbija nije udaljena od EU, nego je pokazala da je Srbija verodostojna evropska država. Pokazali smo  ekonomsku otpornost u najvećoj pandemiji modernog sveta, a naši građani su dobili najbolju zdravstvenu zaštitu", rekla je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Srbija je, kako kaže,  pokazala da učestvuje u svim najvažnijim politikama EU, od COVAX mehanizma za dobijanje vakcina, zajedničkih nabavki za lekove, ali i zelenoj agendi i klimatskim promenama, digitalizaciji i svemu što će biti teme novog ekonomskog rasta EU.

Ona je za RTS navela da su blokirani pregovori Severne Makedonije i Albanije i da se o temi proširenja nije debatovalo i nije usvojena kroz zaključke, kako se svake godine radi.

Utisak da Srbija nikada nije bila dalje od EU stiče se jer se razmišlja, kako je rekla, o rutinskim okvirima, a to su otvaranja poglavlja.

Dodaje da se ove godine, zbog epidemije, menja sve - način rada, života, ponašanja, te je promenjen i način vođenja evropske  politike prema procesu proširenju i pregovora sa EU.

Podseća da su po novoj metodologiji poglavlja grupisana u šest klastera, koji se bave suštinskim politikama EU, te da otvaranje poglavlja nije više glavno merilo napretka.

„Napredak je vezan za premreženost naše politike sa evropskim politikama i premreženost partnerstava, a ova godina je pokazala da je Srbija to uspela da uradi.  Da li su zemlje bodro i čilo vrednovale taj naš napredak kroz proces - pa nisu jer se suočavaju sa Bregzitom i blokadom sedmogodišnjeg budžeta", pojasnila je ministar.

Napominje da je Srbija i nova Vlada, čak i uslovima teške pandemije i krize, spremili akcioni plan za klaster jedna u kome je pet poglavlja i svi su već otvoreni.

Spreman je, kako je rekla, ozbiljan implementacioni plan reformi u oblasti vladavine prava, koji je vezan za klaster jedan.

„Poslali smo ponovo ustavne amandmane na razmatranje i usvajanje Skupštini, usvojili smo akcioni plan za implementaciju Medijske strategije i formirali zajedničku radnu grupu između Vlade Srbije i medijskih udruženja za bezbednost i zaštitu novinara", navela je ona.

Evropska unija kasni sa razradom načina primene nove metodologije za zemlje koje su u procesu pregovora kao što su Srbija i Crna Gora, kaže Joksimović.

Dodaje da  EU i Evropska komisija znaju da nisu uradile svoj deo posla oko početka primene nove metodoligije i da je Srbija predložila da se održi politička međuvladina konferencija, koja je deo nove metodologije.

Napominje da se šest klastera, po novoj metodologiji, odnose na vladavinu prava, unutrašnje tržište, kompetitivnost- konkurentnost, socijalni oporavak i ekonomski rast, digitalna i zelena agenda, poljoprivredu, spoljne odnose.

Joksimović ističe da u trenutku kada Severna Makedonija i Albanija nisu dobile početak pregovora, znala je kakva će odluka biti i za Srbiju.

„Mi smo spremni, pripremamo naše pregovaračke strukture za novu metodologiju, aktivno čekamo 2021. godinu. Verujemo da će 2021. godina  pokazati da je EU bila ozbiljna oko metodologije koja će ubrzati proces, da je Srbija ozbiljna oko reformskog procesa posebno u oblasti vladavine prava", navela je ona.

Upitana koliko je važno da se održi politička međuvladina konferencija ona je rekla da je veoma važno i da će to sutra na video konferenciju ponoviti i nemačkom ministru za EU Mihaelu Rotu.

„Ukoliko to ne bude imaćemo 17. decembra Savet za stabilizaciju i pridruživanje. To je najviši politički nivo gde možemo da raspravljamo o svim političkim i ekonomskim aspektima", navela je ona.

Dodaje da niko u Srbiji ne treba da se oseća malodušno, da je naša zemlja pokazala da je verodostojna evropska zemlja.

„Imamo još posla, ali verujem i znam da su svi u EU primetili koliko smo pokazali sposobnosti da tokom najteže godine pokažemo da smo posvećeni evropskim vrednostima", rekla je ona i dodala da je EU jedan od najvažnijih prioriteta Srbije.

Izvor: Tanjug i RTS