J. Joksimović: Srbija za aktivno učešće u Konferenciji o budućnosti Evrope

01. decembar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Srbija za aktivno učešće u Konferenciji o budućnosti Evrope

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je danas na neformalnom sastanku Saveta za opšte poslove (GAC) u kontekstu nemačkog predsedavanja Savetom Evropske unije, a na poziv državnog ministra za Evropu u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke i člana nemačkog Bundestaga Mihaela Rota.

Neformalni GAC je bio posvećen dijalogu ministara za EU iz Evropske unije i sa Zapadnog Balkana sa mladim ambasadorima iz Evropskog omladinskog parlamenta na temu priprema značajne i sveobuhvatne Konferencije o budućnosti Evrope.

Joksimović se zahvalila ministru Rotu na inicijativi da tokom nemačkog predsedavanja pozove i ministre iz zemalja kandidata, uključujući Srbiju, da učestvuju u tom važnom formatu i važnoj temi koja se tiče svih na evropskom kontinentu, ne samo EU.

Ministar je podvukla da se Srbija na aktivan način uključila u sve nove obrasce zajedničkih evropskih politika koje imaju za cilj da osnaže međusobnu koheziju i pojačaju konvergenciju svih u Evropi.

Naime, zelena agenda, digitalizacija, inovacije, zdravstvena politika, kohezija, politika azila su teme koje su prepoznate od strane mladih ambasadora kao najvažnije za otpornost evropskog kontinenta.

Ona je naglasila spremnost da se i unutar našeg društva osnaži i inicira međugeneracijska, rodno ravnopravna i međusektorska platforma konsultacija kao doprinos Konferenciji o budućnosti Evrope, jer samo svi zajedno, navodi, možemo da učinimo Evropu otpornijom, snažnijom i spremnijom da prevaziđe Kovid-19 krizu na način da se novi načini komunikacije i nove ekonomske politike uvedu na socijalno pravedniji i društveno uključujući način.

Takođe, Joksimović je zahvalila nemačkom predsedavanju što i tokom ovako teškog perioda za celu Evropu nije skrajnula tako važne teme, i izrazila očekivanje da će nemačko predsedavanje do kraja godine uspeti da pokaže da je politika proširenja i integracija kandidata sa Zapadnog Balkana aktivan i vitalan proces.

Joksimović je izrazila očekivanje da će do kraja nemačkog predsedavanja biti održana Međuvladina konferencija sa Srbijom, u skladu sa pravilima nove metodologije, na kojoj bi se razmatrao dosadašnji napredak i način vođenja pristupnog procesa tokom iduće godine.

Izvor: Tanjug