J. Joksimović i Perl: Bilateralni odnosi unapređeni i kroz saradnju sa Višegradskom grupom

20. novembar 2020. | Beograd

J. Joksimović i Perl: Bilateralni odnosi unapređeni i kroz saradnju sa Višegradskom grupom

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Poljske Rafalom Perlom, a tokom sastanka saglasili su se da su bilateralni odnosi dve zemlje unapređeni i kroz saradnju sa Višegradskom grupom.

Joksimović je novoimenovanom ambasadoru Poljske u Srbiji poželela uspešan mandat i izrazila je uverenje da će budućom saradnjom zajednički doprinositi jačanju političkih i ekonomskih odnosa dveju država, kao i daljoj podršci Poljske evropskim integracijama naše zemlje.

Tokom sastanka, Joksimović je ponovila da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji naše opredeljenje, koje se jasno ogleda i u strateškim ciljevima koje je nova Vlada sebi postavila. 

„Spremni smo da na reformama u ključnim oblastima radimo još više jer su te reforme preduslov za brži društveno-ekonomski napredak Srbije“, naglasila je Joksimović.

Na sastanku je posebno razgovarano o Ekonomsko-investicionom planu za Zapadni Balkan, za koji su se sagovornici saglasili da je značajan vid podrške Evropske unije ovom regionu, koji treba da pospeši dugoročni privredni oporavak, podrži zelenu i digitalnu tranziciju, jača veze u regionu i doprinese bržem pristupanju Uniji, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije. 

„Za nas je ključno da se iz ovih fondova podrže projekti povezivanja koji vode ka održivom rastu ekonomija, zapošljavanju i boljem standardu svih naših građana“, rekla je Joksimović.

Izrazila je očekivanje da će do kraja godine biti održana Međuvladina konferencija kako bi Srbija predstavila dosadašnje  reformske rezultate i strateške planove u daljem procesu pristupanja Evropskoj uniji, kao i da bi se od Evropske komisije i zemalja članica dobio nešto detaljniji uvid u primenu nove metodologije koju je Srbija prihvatila. 

Ambasador Perl je kazao da Poljska podržava evropski put Srbije, kao i napore koje naša zemlja preduzima da ubrza unutrašnji reformski proces, ali i onaj koji doprinosi razvoju i stabilizaciji čitavog regiona Zapadnog Balkana. 

Naglasio je i da postoje velike mogućnosti za dalje jačanje bilateralne saradnje, kao i veza sa Višegradskom grupom, kao važnom regionalnom inicijativom i da će taj zadatak biti u fokusu njegovog mandata.

Joksimović je posebno istakla da jedan od prioriteta u procesu evropske integracije jeste i jačanje bilateralne političke i ekonomske saradnje sa državama članicama EU, kao i saradnje u realizaciji razvojne pomoći koje od tih zemalja dobijamo.  

„Srbija će i ubuduće biti kredibilan partner Poljskoj u razvoju međusobnih političkih i ekonomskih veza, a izuzetna iskustva Poljske u korišćenju sredstava iz kohezionog i strukturnih fondova EU posebno su nam dragocena jer su značajno i održivo unapredila ekonomiju te zemlje“, rekla je Joksimović.

Izvor: Tanjug