J. Joksimović i Edštadler: Stabilan evropski Zapadni Balkan u interesu EU

18. novembar 2020. | Beograd

J. Joksimović i Edštadler: Stabilan evropski Zapadni Balkan u interesu EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i savezni ministar Austrije za Evropsku uniju i Ustav Karolina Edštadler složile su se danas da je stabilan evropski zapadni Balkan u interesu Evropske unije, saopšteno je iz kabineta ministra.

Joksimović i Edštadler su se tokom video sastanka saglasile da, iako obe zemlje prolaze kroz teške trenutke koji su posledica pandemije KOVID-19, a Austrija još sanira i one koje su rezultat nedavnih terorističkih napada u Beču, visok stepen solidarnosti koju Vlade i građani dveju zemalja međusobno iskazuju, predstavlja, navodi se, najbolji primer iskrenog prijateljstva zasnovanog na evropskim vrednostima. 

Ministar Joksimović, govoreći o nastavku pregovora o članstvu u EU, istakla je da očekuje da se u skladu sa novom metodologijom pregovora do kraja ove godine održi i Međuvladina konferencija koja je najbolji format.

„U njemu bi, na političkom nivou, trebalo analizirati dosadašnji napredak Srbije, ali i novi način pregovora koji bi predstavila Evropska komisija, uz upoznavanje država članica sa reformskim planovima nove Vlade Srbije, pre svega u oblasti vladavine prava i održivog ekonomskog razvoja“, rekla je Joksimović. 

Edštadler je istakla jasnu poziciju austrijske Vlade koja podržava integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i dodala da se Austrija snažno zalaže za sprovođenje kredibilne politike proširenja EU, za napredak čitavog regiona ka članstvu u EU, kao i Srbije koja je i u teškim vremenima pokazala da može efikasno i održivo da doprinese zajedničkom odgovoru EU na krize.

Kako je rekla, to je vidljivo tokom ove pandemije, ali i tokom migrantske krize što Austrija visoko vrednuje.

Joksimović je izrazila nadu da će se i pored postojećih razmimoilaženja među članicama EU naći način da se usvoji budžet i instrument za oporavak „Sledeća generacija“, u okviru kojih je i podsticajni Ekonomsko-investicioni paket za ZB, jer samo tako će evropski kontinent uspeti da prevaziđe ekonomske posledice pandemije.

Dodaje se da su na sastanku razmotreni i ključni aspekti uspešne bilateralne saradnje, kako političke tako i ekonomske, kao i rezultati austrijske razvojne pomoći Srbiji koja se realizuje posredstvom Austrijske agencije za razvoj, kao i onih projekata koje sprovode austrijski partneri, finansiranih iz  EU fondova ili od strane međunarodnih finansijskih institucija.

Izvor: Tanjug