J. Joksimović i Lahdevirt o pristupnom procesu i primeni nove metodologije

16. novembar 2020. | Beograd

J. Joksimović i Lahdevirt o pristupnom procesu i primeni nove metodologije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Finske u Srbiji Kimom Lahdevirtom o pristupnom procesu Srbije Evropskoj uniji, bilateralnoj saradnji i odnosima u regionu.

Joksimović je informisala finskog ambasadora o prioritetima rada nove Vlade, među kojima je i ubrzanje reformskog procesa posebno u oblastima važnim za brže pristupanje Srbije Evropskoj uniji, koje se odnose na političke i ekonomske kriterijume, što su ujedno najvažniji stubovi kopenhaških kriterijuma na kojima se ceo proces zasniva. 

Ona je zahvalila Finskoj na doslednoj podršci politici proširenja EU, kao i na razumevanju da je upravo ta politika kredibilni mehanizam stabilizacije čitavog regiona Zapadnog Balkana, ali i da je proširenje prosperitetna politika ne samo za kandidate već i za EU.

Razmenili su mišljenja i o aktuelnom stanju pandemije u EU i Srbiji i posledicama koje ima na društvo i ekonomije zemalja, a pre svega na zdravstveni sistem i zdravlje građana, navodi se u saopštenju ministarstva. 

Sagovornici su zaključili da je ekonomija Srbije pokazala značajnu fleksibilnost i otpornost zahvaljujući odgovornoj i stabilnoj ekonomskoj politici poslednjih godina.

Lahdevirt je istakao da je Finska nedvosmisleno posvećena procesu proširenja EU na Zapadni Balkan, uz dostizanje svih utvrđenih kriterijuma za zemlje kandidate.

Izrazio je uverenje da će Srbija nastaviti da sprovodi reforme kao potvrdu svoje dosadašnje posvećenosti članstvu u EU, ali i iskazane privrženosti vrednostima Unije, posebno u delu vladavine prava. 

Sagovornici su razgovarali o mogućnosti da bi, u skladu sa novom metodologijom pregovora koju je Srbija prihvatila, do kraja godine mogla da bude održana politička Međuvladina konferencija na kojoj bi se razgovaralo o dosadašnjim rezultatima pregovora, primeni nove metodologije na proces pregovora Srbije u EU i planovima Srbije u pristupnom procesu, kao i otvaranju klastera u idućoj godini.

Joksimović i ambasador Lahdevirt ocenili su veoma uspešnom dosadašnju saradnju u oblasti evropskih integracija, posebno u oblastima u kojima je Finska, zbog visokog nivoa ekspertize i tehničkih standarda bila važan partner našoj zemlji, kao što su digitalizacija i inovacije, socijalna zaštita, radno pravo.

Dogovoreno je da se razmotre mogućnosti za dalje unapređenje i jačanje bilateralnih odnosa, kojima bi Srbija dobila dodatnu ekspertsku pomoć u prilagođavanju pravnim tekovinama EU.

Izvor: Tanjug