J. Joksimović: EU fondovi za povezivanje koje vodi rastu ekonomije

13. novembar 2020. | Beograd

J. Joksimović: EU fondovi za povezivanje koje vodi rastu ekonomije

Danas je još jedan važan, mali, ali za nas vrlo značajan korak na evropskom putu, istakla je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović na početku radova na izgradnji Intermodalnog terminala u Batajnici.


„Evropske integracije nisu samo pregovori po poglavljima, već po konkretnim poglavljima između ostalog imamo i ona koja se tiču transporta i transevropskih mreža. Evropske integracije su i svaki projekat koji finansiramo iz sredstava EU, kao pristupna zemlja, što pokazuje koliko je Srbija prethodnih godina radila na uspostavljanju sistema za korišćenje fondova, kako bismo za nekoliko godina, kada očekujem da postanemo članovi EU, na pun i sadržajan način koristili fondove koji su znatno veći od onih koje danas imamo na raspolaganju“, rekla je Joksimović.

Ovaj projekat se uklapa u novu agendu, viziju EU i Zapadnog Balkana, povezivanja koje vodi ka rastu BDP-a, obima poslovanja i novim radnim mestima i smanjenju troškova, dodala je ministar Joksimović.

„Ali i onoga što je nova tema, važna politička, ekonomska i društvena tema - ekologija i zaštita životne sredine. Ovaj projekat smo zato uvrstili kao jedan od prioritetnih 2015. kada smo započeli i programirali pretpristupne fondove. To je veliki posao i danas možemo da počnemo se realizacijom“.

Kako je navela, ovo će doprineti tome da ćemo imati manje velikih teretnih kamiona na ulicama, što će sigurno pomoći i da nam vazduh bude čistiji.

„Srbija zato što je na raskrsnici puteva ne treba da strada i pati, nego da povezujemo, radimo i naplaćujemo. Ovde će biti prvi logistički centar ovog tipa na Zapadnom Balkanu“.

Joksimović ističe da Srbija nastavlja programiranje IPA fondova.

„Podneli smo brojne projekte za 2021. i 2022, za ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan koji vezuje perspektivu 2021. do 2027. i verujem da ćemo imati još mnogo ovakvih projekata. Zahvaljujem se delegaciji EU i Evropskoj komisiji i idemo dalje, kako u procesu pregovora, tako i korišćenju Evropskih fondova“, istakla je Joksimović.

Izvor: Tanjug