J. Joksimović: Očekujem da 2021.godina bude bolja u procesu integracija

05. novembar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Očekujem da 2021.godina bude bolja u procesu integracija

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da do kraja godine očekuje međuvladinu konferenciju sa EU na kojoj bi se razjasnili principi nove metodologije kako bi Srbija sledeće godine mogla da intenzivira pregovarački proces otvaranjem klastera.

„Očekujem da sledeća godina bude bolja“, rekla je Joksimović na skupštinskom Odboru za evropske integracije.

Ona je dodala da je Srbija, po staroj metodologiji, spremna za otvaranje više poglavlja, i to za poglavlje 2 (sloboda kretanja radnika), poglavlje 3 (sloboda poslovnog nastanjivanja i pružanja usluga), poglavlje 14 (transport), poglavlje 21 (transevropske mreže) i za poglavlje 27 (zaštita životne sredine i klimatske promene).U uznapredovaloj fazi su i poglavlja 10 (informaciono društvo i mediji) i poglavlje 28 (zaštita potrošača).

Joksimović je objasnila da nova metodologija nosi novu formula „klasterskog pristupa“ što znači da se ne pregovara po pojednačnim poglavljima, već po klasterima srodnih poglavlja, a ima ih šest.

Ona je objasnila da je Srbija u pet od šest klastera otvorila više pregovaračkih poglavlja, navodeći da bi Evropska komisija trebalo da objasni kako će se nova metodologija primeniti na naš slučaj.

„Ako u klasteru o ekonomskim poglavljima imamo, na primer, od sedam poglavlja četiri otvorena, da li to znači da treba da se fokusiramo na preostala tri poglavlja koja su u klasteru da bismo mogli da postignemo kriterijume za otvaranje, ili da ih dalje pripremamo po svim drugim poglavljima za koja smo spremni, pa da vidimo šta će države članice podržati“, pita Joksimović.

Joksimović je navela da će u narednom periodu zbog novog modela, „prestrojiti“ pregovarački tim, ne toliko kadrovski, već tako da fokus bude na klastere.Članove odbora je upoznala sa tim da Srbija pregovora po veoma rigidnoj i zahtevnoj metodologiji po kojoj nijedna država osim Srbije nije pregovarala, pa ni Crna Gora, navodeći da naša zemlja može da otvori poglavlje samo ukoliko postoji napredak u oblasti vladavine prava, odnosno u ključnim poglavljima 23 i 24.

„Crna Gora je mogla da otvara poglavlja za koja je bila spremna bez te obaveze. Na Srbiju je prvi put primenjena  obaveza da ukupni napredak u pregovaračkom procesu mora da bude uslovljen prethodnim napretkom u poglavljima 23 i 24 i dodatnim političkim uslovom napretkom u poglavlju 35 (implementacija Briselskog sporazuma)“, objasnila je Joksimović.

Joksimović je kazala da je Srbija uspela da zadrži evropsku perspektivu i da se prema poslednjem istraživanju preko 50 odsto građana izjasnilo da je za članstvo u EU. Najavila je novo istraživanje o tome do kraja godine.

Joksimović je ukazala na dobru saradnju sa skupštinom i Odborom za evropske integracije i istakla da će jedan od važnijih ciljeva u ovom mandate biti još jača saradnja sa parlamentom.

Izvor: Tanjug