Joksimović i Pinter: Nastavak dobre saradnje u procesu EI

04. novembar 2020. | Beograd

Joksimović i Pinter: Nastavak dobre saradnje u procesu EI

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Mađarske Atila Pinter razgovarali su danas o planovima za dalju saradnju dveju država u procesu evropskih integracija Srbije nakon prošlonedeljne posete mađarskog ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Petera Sijarta.

Joksimović je naglasila da je ubrzanje reformi koje vode Srbiju ka članstvu u Evropskoj uniji jedan od ključnih ciljeva nove vlade, i da je, u tom smislu, kontinuirana politička i ekspertska podrška Mađarske od izuzetnog značaja. 

„Uprkos uticaju pandemije na globalna društveno-ekonomska kretanja, vlada će u narednom periodu nastojati da aktivno sprovodi reformski proces“, najavila je Joksimović, a saopštilo je Ministarstvo.

Dodala je da će, po novoj metodologiji pregovora, u prvom planu biti dostizanje političkih kriterijuma i podjednako važan održivi ekonomski razvoj, kako bi država građanima obezbedili napredak u svakodnevnom životu.

Joksimović je posebno ukazala na veliki značaj dosadašnje finansijske podrške EU Srbiji - pre svega iz IPA pretpristupnih fondova, kao i očekivanja koja naša zemlja ima od nedavno predstavljenog Investicionog plana za Zapadni Balkan.

Ona je dodala da Evropska komisija opredeljivanjem tih dodatnih sredstava pruža verodostojan i jasan dokaz da je region Zapadnog Balkana od strateškog značaja za EU.

Ambasador Pinter potvrdio je da će Mađarska nastaviti da aktivno promoviše saradnju dveju zemalja i da doprinosi napretku Srbije ka EU.Kako je naglasio, Mađarska podržava otvaranje novih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU jer je to način da se da podstrek sveobuhvatnom reformskom procesu u Srbiji.

Sagovornici su se saglasili da bi bilo važno da se održi međuvladina konferencija na kojoj bi, a u skladu sa novom metodologijom pregovora koju je Srbija prihvatila, na visokom političkom nivou bila razmenjena očekivanja i planovi za pristupni proces u narednoj godini.

Takođe, Joksimović i Pinter su razgovarali i o rezultatima dosadašnje prekogranične saradnje Srbije i Mađarske koju finansira EU.

Zaključili su da je ta saradnja omogućila mnogim institucijama iz pograničnih oblasti da sprovedu brojne projekte kako bi unapredili kvalitet života lokalnih zajednica i doprineli ravnomernijem regionalnom razvoju u obe zemlje.

Izvor: Tanjug