Joksimović i Skalfaroto o podršci i solidarnosti SRB i IT

03. novembar 2020. | Beograd

Joksimović i Skalfaroto o podršci i solidarnosti SRB i IT

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Ivanom Skalfarotom o aktuelnostima i saradnji dveju zemalja u procesu evropskih integracija Srbije.

Teme su bile i dalje jačanje bilateralne saradnje, mere koje Srbija i Italija preduzimaju u borbi protiv pandemije, kao situacija u regionu.

Joksimović je ocenila da su odnosi Italije i Srbije na visokom nivou, što, kako kaže, najbolje ilustruje strateška saradnja na političkom nivou, izuzetno značajna ekonomska saradnja, kao i uzajamna solidarnost - iskazana najpre tokom katastrofalnih poplava u Srbiji 2014. godine, a potom i u vreme aktuelne pandemije kada je naša zemlja uzvratila pomoć dostavljanjem medicinske opreme Italiji.

 „Pokazali smo na delu šta podrazumeva evropska solidarnost i koje su to evropske vrednosti koje Srbija i Italija neguju i na kojima zasnivaju prijateljske odnose i na tom tragu nastavljamo da jačamo bilateralne odnose, ali i da trasiramo dalji evropski put Srbije“, rekla je Joksimović.

Ona je takođe izrazila zadovoljstvo zbog mogućnosti intenziviranja saradnje na razvoju strateških projekata u okviru Jadransko-jonske strategije i programa koji će omogućiti bolju povezanost regiona i našu bržu tranziciju ka inovativnoj i zelenoj privredi, a time doprineti i bržoj integraciji Srbije u EU.

Skalfaroto je poručio da je Italija iskreni prijatelj Srbije, i da će nastaviti da aktivno podržava politiku proširenja EU uz dosledno poštovanje njenih ključnih principa.

Naglasio je i da je jedan od ciljeva posete Beogradu da se razmotre načini na koji bi Italija mogla da konkretno doprinese unapređenju i ubrzanju procesa evropskih integracija Srbije, koji će svakako doprineti i razvoju međusobnih privrednih i političkih veza.     

Skalfaroto je posebno pohvalio kontinuirano zalaganje Srbije za stabilnost i pojačanu saradnju u regionu Zapadnog Balkana.

Joksimović je zahvalila sagovorniku na pomoći Italije na planu evropskih integracija izrazivši očekivanje da će do kraja godine, a u skladu sa novom metodologijom koju je Srbija prihvatila, biti održana Međuvladina konferencija na kojoj će se analizirati rezultati i na kojoj bi Srbija predstavila plan aktivnosti za narednu godinu.     „Nova Vlada nastojaće da sprovede sve neophodne reforme kako bi se ubrzao evropski put, posebno one u ključnim oblastima poput vladavine prava“, rekla je ministar.

Joksimović je dodala da s tim u vezi, posebno pozdravljamo pripremu Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija nedavno predstavila, budući da se njime predviđaju i značajna ulaganja u razvoj saobraćajne, energetske i digitalne infrastrukture kako bi se osiguralo bolje povezivanje kako u regionu, tako i sa EU koja predstavlja našeg najznačajnijeg trgovinskog partnera.

Joksimović je izrazila uverenje da će upravo kroz realizaciju tog plana biti unapređen privredni ambijent u regionu i dodatno osnažiti privredne veze sa Italijom.

Izvor: Tanjug