Joksimović i Diakofotakis: Aktivno partnerstvo na EU putu

16. oktobar 2020. | Beograd

Joksimović i Diakofotakis: Aktivno partnerstvo na EU putu

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Grčke u Beogradu Jorgosom Diakofotakisom o procesu evropske integracije naše zemlje, jačanju bilateralne saradnje, kao i o pitanjima od značaja vezanim za region Zapadnog Balkana.

Joksimović je zahvalila Grčkoj na kontinuiranoj podršci evropskom putu Srbije, kao i na principijalnom stavu Grčke po pitanju KiM.

„Kroz jačanje saradnje u  brojnim oblastima, konsultacije i stalnu razmenu mišljenja i iskustava stvaramo aktivno partnerstvo i čuvamo prijateljstvo između Srbije i Grčke“, istakla je Joksimović, saopšteno je iz njenog kabineta.    

Ambasador Diakofotakis poručio je da Srbija može da računa na snažnu partnersku podršku Grčke u procesu evropskih integracija, kao i u sprovođenju svih potrebnih reformi koje doprinose sveobuhvatnom razvoju zemlje.

Sagovornici su razgovarali o sadržaju Izveštaja Evropske komisije (EK) o napretku Srbije, kao i o planovima da se preporuke detaljno razmotre i na osnovu njih definišu aktivnosti koje bi doprinele ubrzanju reformi.

Joksimović je izrazila uverenje da će i ovaj dokument EK biti orijentir novoj Vladi u definisanju i planiranju aktivnosti koje imaju za cilj ubrzanje dinamike i još uspešnije sprovođenje reformi.

„Imajući u vidu kompleksnost i obim oblasti koje Izveštaj obuhvata, kao i uticaj specifičnih okolnosti usled pandemije Kovid-19, za Srbiju je važno da dodatno unapredi pregovarački proces i nastavi s predanim radom na ubrzanju evropskog kursa, koje podrazumeva i napredak u reformama u oblastima vladavine prava“, poručila je ministar.

U razgovoru sa ambasadorom Diakofotakisom bilo je reči i o koristima koje će Srbiji i celokupnom regionu ZB doneti ekonomski paket ulaganja Evropske unije.

Sagovornici su se složili da će investiranje u sveobuhvatni socio-ekonomski razvoj, pre svega u infrastrukturu, ljudske resurse, konkurentnost, kao i u dvojnu zelenu i digitalnu tranziciju, doprineti održivom razvoju regiona, a naročito prevazilaženju krize koja je nastala kao posledica aktuelne pandemije Kovid-19.   

Izvor: Tanjug