J. Joksimović: Svet je u transformativnom periodu, SRB u korak sa promenama

13. oktobar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Svet je u transformativnom periodu, SRB u korak sa promenama

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da je program Erazmus jedan od najboljih programa EU, kao i da se ceo svet nalazi u transformativnom periodu za koji su potrebna nova znanja i da je zato dobro što je Srbija od 2019. godine programska zemlja u tom programu i što u punom kapacitetu ide u korak sa promenama.

Joksimović je na konferenciji „Saradnja Srbije i EU – stvaranje mogućnosti za unapređenje obrazovanja kroz Erazmus program“ kazala da taj program postoji još od 1987. godine i ima za cilj stvaranje zajedničkog evropskog obrazovnog prostora, upoznavanja mladih širom Evrope, razmenu studenata, sticanje znanja i veština.

Međutim, kako kaže, sada ulazimo u transformativni period za ceo svet za šta su potrebna nova znanja, nove veštine, novi načini proizvodnje i potrošnje da bi dostigli ono što je i EU sebi zacrtala – održiv razvoj i održiv način unapređenja ekonomije i podizanja kompetetivnosti.

„Za to su potrebna nova znanja i zato je Srbija na vreme ušla u program kao programska zemlja, ne samo kao zemlja koja nije članica i koja je imala ograničen pristup fondovima, već kao programska zemlja u punopravnom statusu sa svim mogućnostima povlačenja sredstava za dobre projekte“, kazala je Joksimović.

Dodala je da cela naša akademska zajednica, što znači od vaspitača, nastavnika, do profesora univerziteta, studenata i svih uključenih u obrazovni program, ima pristup tim sredstvima.

Ono što je posebno značajno, smatra Joksimović je to što je EK najavila da će u novom „next generation“ - sledeća generacija paketu, u sedmogodišnjem budžetu biti odvojena dodatna sredstva za program Erazmus .

Dodaje da s obzirom da budžet još uvek nije do kraja usvojen, ne može se govoriti o tačnim ciframa, ali da je sigurno da značajno povećanje sledi.

„To se vidi i na osnovu onoga što je predstavio evropski komesar Varheij prošle sedmice, a to je Ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan“, kazala je.

Kako navodi, kroz agendu za inovativni Zapadni Balkan i inicijative koje idu na podizanje veština, znanja i ekonomije, ozelenjivanje i digitalizaciju privrede, vidi se da moramo da stvorimo i nove stručnjake, eksperte i nova znanja i da pređemo na nove načine komunikacije i proizvodnje i potrošnje i učenja.

„Za mene je jedna od najvažnijih i najvećih ličnosti u srpskoj istoriji bio Dositej Obradović, veliki prosvetitelji, prvi ministar prosvete iz 1811, koji je govorio – ’knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporci’. Danas bismo rekli jer smo na pragu takve revolucije: ’digitalne platforme, obrazovanje, tablete, računare i nove načine komunikacije, umesto oveštalih fraza i stalno istih priča’“, ispričala je Joksimović.

Ističe da je Srbija ušla u tu maticu promena koje su i u Evropi i globalno i kroz Ekonomsko investicioni plan koji je predstavljen, ali i kroz Erazmus u kojem punopravno učestvuje.

U promene naša zemlja je ušla, kako kaže Joksimović, i kroz sve ono što ima kao potencijal.

„Nesumnjivo je da je Srbija prepoznata i na Zapadnom Balkanu i kao partner EU i kao zemlja sa velikim ljudskim potencijalom, resursima, znanjem i inovacijama. Naravno ima puno posla, ali važno je da se svi uključimo na vreme, od vaspitača do univerzitetskih profesora“, navela je.

Kaže i da je nesumnjivo da Srbija u segmentu obrazovanja stoji potpuno u istoj ravni sa evropskim zemljama i kaže da se to vidi i s obzirom da smo u punopravnom svojstvu korisnici Erazmus programa, ali i po tome što je poglavlje 26 koje se tiče mladih i obrazovanja privremeno zatvoreno, što znači da smo u najvećoj meri usaglašeni sa evropskim standardima.

Međutim, primećuje, da bismo to ne samo održali, već i unapredili, moramo da motivišemo i angažujemo pre svega naše mlade ljude, ali i sve i profesore i nastavnike i učitelje i da pratimo ono što se događa u Evropi.

„Ne smemo da kaskamo za okolnostima, moramo da im idemo u susret i da ne propustimo priliku“, kaže Joksimović i navodi da se i dan danas govori da Srbija 1989. i 1990. godine  nije prepoznali šta se dešava u svetu pa su napravljene greške.

„Sada prepoznajemo šta se dešava i na pragu smo jedne transformativne revolucije i mislim da Srbija u punom kapacitetu ide u korak sa promenama“, zaključila je Joksimović.

Izvor: Tanjug