J. Joksimović: Estonska podrška evropskim integracijama i regionalnoj saradnji

08. oktobar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Estonska podrška evropskim integracijama i regionalnoj saradnji

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa ambasadorom Republike Estonije Kristi Karelson, sa kojom je razgovarala o aktuelnostima u procesu evropskih integracija Srbije, aktuelnom Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije i Ekonomsko-investicionom planu za Zapadni Balkan, kao i o bilateralnim odnosima dveju zemalja.

Joksimović je tokom sastanka naglasila da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji ključni cilj ka čijem ostvarenju vode sve strateške politike Srbije, a koje usaglašeno sprovode Vlada i predsednik Republike.   
Kako se navodi u saopštenju, Joksimović se zahvalila na podršci koju u procesu pristupanja naša zemlja dobija od Estonije, kao i na ekspertskoj pomoći u reformskim procesima. 

Joksimović je komentarisala Izveštaj o napretku Evropske komisije i kazala da ocena tempa nije ista u svim oblastima, imajući u vidu njihovu složenost, obim i okolnosti usled pandemije, ali je značajno da je u većini oblasti zabeležen određeni napredak i da nijedna oblast ne beleži nazadovanje. 

„Izveštaj smo shvatili kao poziv na ubrzanje reformi, a time i pregovaračkog procesa“, naglasila je Joksimović i podvukla da će „nova Vlada svakako uvažiti preporuke iz Izveštaja i detaljno analizirati kritike, kako bi u oblastima u kojima ima objektivnih kašnjenja, dodatno ubrzala reforme“.

Ambasadorka Karelson je istakla da će Estonija nastaviti da kontinuirano podržava evropske integracije Srbije, posebno ukazujući na estonske primere dobrobiti od reformi na putu ka članstvu i po stupanju u EU.  

„Baltičke zemlje predstavljaju primer uspešne regionalne saradnje i to je ujedno jedan od razloga zbog kojih svojim iskustvima dodatno pomažemo Srbiji i njenim susedima u postizanju ekonomskog napretka i političke stabilnosti“, ukazala je Karelson. 

Istakla je da je interes Estonije kao države članice i celokupne Evropske unije da se prevaziđu svi izazovi saradnje u regionu, da Zapadni Balkan bude potpuno otvoreno tržište za kretanje ljudi i kapitala. 

U tom smislu, Karelson je istakla da je Srbija konstruktivan i kredibilan partner na ostvarenju tog cilja.  

Tokom sastanka posebno je bilo reči o koristima koje će za region i za Srbiju imati Ekonomsko-investicioni plan ulaganja Evropske unije u sveobuhvatni ekonomski i društveni razvoj Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug