J. Joksimović: Četiri miliona evra za stambeno zbrinjavanje izbeglica

07. oktobar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Četiri miliona evra za stambeno zbrinjavanje izbeglica

Ministar za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović potpisala je danas anekse na ugovore u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica kojim se omogućava potpuno iskorišćavanje ušteda iz realizacije tog Programa u iznosu od blizu četiri miliona evra. 

Potpisivanjem ugovora biće omogućen završetak izgradnje 383 stana u Beogradu i 62 u drugim gradovima i opštinama širom Srbije čime će se obezbediti stambena rešenja za 445 izbegličkih porodica. 

„Uz podršku EU i drugih razvojnih partnera nastojimo da omogućimo punu integraciju svih izbeglih tokom devedesetih iz BiH i Hrvatske. U tom smislu, za Vladu Srbije pre svega je važno da pomogne tim ljudima kroz rešavanje najtežeg problema i obezbedi im trajno stambeno rešenje kako bi mogli u potpunosti da se posvete razvoju i daju pun doprinos lokalnoj zajednici“, izjavila je Joksimović.

Cilj Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica, kako se navodi u saopštenju MEI, je obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja za 26.898 najugroženijih izbegličkih porodica u regionu (74.000 lica) od čega je preko 16.000 porodica u Srbiji, koja je ujedno i najveći korisnik  Programa.    

Najveći donator Programa je EU sa opredeljenih preko 190 miliona evra, a sredstva takođe obezbeđuju i SAD, Nemačka, Norveška, Italija i drugi donatori. 

Od početka realizacije Programa, Srbiji je odobreno više od 138 miliona evra bespovratnih sredstava za realizaciju osam potprojekata čijom realizacijom se očekuje obezbeđenje preko 7.600 stambenih jedinica izgradnjom stambenih zgrada i kuća, kupovinom stanova i seoskih kuća i dodelom paketa građevinskog materijala za samostalnu izgradnju kuća. 

Izvor: Tanjug