J. Joksimović: Manje od 20 odsto svih vlasnika zemljišta su žene

02. oktobar 2020. | Belo blato

J. Joksimović: Manje od 20 odsto svih vlasnika zemljišta su žene

Od ukupnog broja vlasnika poljoprivrednih gazdinstava manje od 20 odsto žena u Srbiji su vlasnice poljoprivrednog zemljišta, što je znatno niže od evropskog proseka od 30 odsto, izjavila je danas prilikom posete izložbenih štandova u Belom blatu kod Zrenjanina, gde su predstavljeni proizvodi pet udruženja članica mreže "Ženski divan", ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je navela da je to nešto što ima svoje korene u tradiciji i podsetila da se vrlo često žene čak odriču svog udela u nasledstvu.

Predstavljajući projekat „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ koji finansira EU iz IPA programa za 2016. godinu, Joksimović je kazala da je to dobar primer kako su iskorišćena sredstva evropskih fondova i pozvala i druge ljude da se pokrenu i umreže kroz udruženja i apliciraju za sredstva.

„Projekat je vredan oko dva miliona evra i sprovodi se od 2018. godine do februara 2021. godine i ima za cilj da podstakne žensko preduzetništvo posebno u seoskim sredinama. To su ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, rekla je Joksimović.

Ona je poručila da će i u naredna programiranja IPA uključiti slične projekte ženskog preduzetništva, a posebno u svrhu osnaživanja žena na selu i razvijanja održivog seoskog turizma.

„Iz sredstava IPARD-a za poljoprivredni razvoj smo odvojili značajan novac, zajedno sa EU, za razvoj održivog ruralnog turizma. Taj poziv traje do 31. oktobra i to su sredstva u iznosu od 5.000 do 300.000 evra po projektu“, rekla je ministar.

Joksimović je pozvala sve u Srbiji, a posebno žene koje su vlasnice poljoprivrednih gazdinstava, a koje imaju ideju kako da unaprede ruralni turizam, da se angažuju i iskoriste dostupna sredstva.

„Na taj način unapređujemo celu našu ekonomiju i celu našu zemlju, a žene su tokom pandemije pokazale da su najvitalniji deo našeg društva“, poručila je Joksimović.

Izvor: Tanjug
Foto: MGSI i Tanjug