J. Joksimović: Srbija pregovara po najzahtevnijim kriterijumima

24. septembar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Srbija pregovara po najzahtevnijim kriterijumima

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović uverena je da će značajni elementi onoga što je urađeno u oblasti vladavine prava za poslednjih godinu dana ući u Izveštaj EK o napretku koji se očekuje početkom oktobra.

Zato je, kaže, iznenađena izjavom nemačkog ambasadora Tomasa Šiba koji je rekao da je ona u pravu da Srbija ima pet spremnih poglavlja, ali da nije rekla da otvaranje zavisi od napretka u ključnim poglavljima vladavine prava.

Na pitanje Tanjuga da prokomentariše tu izjavu ambasadora Šiba, Joksimović kaže da, ako iko stalno naglašava koliko po striktnoj i zahtevnoj metodologiji pregovara Srbija, to je ona.

Navela je da se godinama bori za otvaranje svakog poglavlja, i da zna koliko je važna procena o napretku u oblasti vladavine prava.

Joksimović kaže da je iznenađena tom izjavom ambasadora sa kojim, navodi, inače vrlo korektno i konstruktivno sarađuje godinama na promociji evropskog puta Srbije, kao i bilateralne razvojne saradnje Srbije i Nemačke.

„Svako od 18 poglavlja koje smo otvorili, otvoreni su jer je bilo notirano da je bilo napretka u vladavini prava“, kaže Joksimović.

Zna, navodi, vrlo dobro kako su izgledali godišnji Izveštaji o napretku unazad nekoliko godina, kao i to da je i u junu neformalni izveštaj davao dosta elemenata za otvaranje poglavlja, iako se to nije desilo.

„Ali, dobro, i tada sam rekla da smo razumeli političku poruku i da idemo dalje, još brže i posvećenije u reforme“, rekla je Joksimović.

Zna, dodaje, da i sada, tokom nemačkog predsedavanja do kraja godine, ima značajnih elemenata za koje je sigurna da će ući u Izveštaj o napretku za poslednjih godinu dana.

Ti elementi su, navodi, usvajanje Medijske strategije u januaru i izrada Akcionog plana za njenu primenu u maju, kao i stupanja na snagu od 1. septembra Zakona o sprečavanju korupcije.

Dodala je da smo u julu revidirali i akcione planove za ključna poglavlja 23 i 24, što je, naglašava, pokazatelj ozbiljnog pristupa dinamici i aktivnostima u ovoj oblasti.

„Prihvatili smo i realizovali međustranački dijalog uz posredovanje evropskih parlamentaraca, implementirane su preporuke ODIHR u pogledu izbornih pravila, obnovljen je dijalog između Beograda i Prištine na visokom političkom i tehničkom nivou, i čitav niz aktivnosti iz poglavlja 24 koje se tiče bezbednosti, borbe protiv organizovanog kriminala i tako dalje“, kaže Joksimović.

Veruje da će se sve ovo naći u predstojećem Izveštaju EK koji se očekuje početkom oktobra, i da će onda države članice analizirati da li ima napretka u poglavljima 23 i 24, kao preduslov za otvaranje novih poglavlja.

Naravno, kaže, ocenjivaće se i poglavlje 35 koje prati implementaciju obaveza iz Briselskog sporazuma.

Ona je rekla da je „naravno, pred novim sazivom parlamenta i posao usvajanja ustavnih amandmana na kojima se radilo sa svim zainteresovanim stranama više od godinu dana i koji su dobili pozitivnu ocenu Venecijanske komisije“.

„Dakle, i te kako smo aktivni i spremni na još veći rad jer to pre svega očekuju građani Srbije“, zaključuje Joksimović.

Šib je za „Blic“ rekao da će se nova poglavlja sa Srbijom otvoriti samo ukoliko ima suštinskog napretka u posebno prioritetnim poglavljima i da Srbija mora da ispuni svoje obaveze iz vladavine prava, a radi se o reformi pravosudnog sistema, implementaciji medijske strategije i borbi protiv korupcije.

Izvor: Tanjug