Informacije Aktuelnosti

Joksimović i Bergant: Slovenija čvrsto podržava politiku proširenja i evropski put Srbije

21. septembar 2020. | Beograd

Joksimović i Bergant: Slovenija čvrsto podržava politiku proširenja i evropski put Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa novoimenovanim ambasadorom Slovenije u Srbiji Damjanom Bergantom, sa kojim je razgovarala o procesu evropskih integracija Srbije, daljem jačanju bilateralnih odnosa dveju zemalja, situaciji na Zapadnom Balkanu, kao i o trenutnim izazovima koje je nametnula pandemija Kovid-19.

Joksimović je poželela dobrodošlicu slovenačkom ambasadoru i izrazila uverenje da će tokom diplomatskog mandata značajno doprineti da bilateralni odnosi dveju zemalja budu još bolji, i da će podrška Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kao i do sada, biti konkretna i kontinuirana.

„Zahvalni smo Sloveniji na značajnoj stručno-tehničkoj podršci srpskoj administraciji u pregovorima o članstvu, kao i na razumevanju pozicije Srbije u regionu - koju smo izgradili na iskrenim zalaganjima za politiku mira, stabilnosti i saradnje“, naglasila je Joksimović.

Ona je dodala da je Srbija takođe zahvalna Sloveniji na partnerskoj saradnji tokom krize izazvane pandemijom i da verujemo da će dalja pomoć Evropske unije u socio-ekonomskom oporavku regiona biti podjednako uspešna. 

Izrazila je očekivanje da će predsedavanje Slovenije Evropskoj uniji u drugoj polovini 2021. godine dodatno ojačati kredibilitet politike proširenja i doprineti da Srbija, ali i Zapadni Balkan dobiju novi zamajac u svom pristupanju Uniji.

Joksimović je, takođe, izrazila uverenje da će do sada primenjivani pristup ocenjivanja našeg napretka, dovesti do toga da u oktobarskom Izveštaju o napretku Srbije budu pozitivno ocenjeni svi naši reformski rezultati, pre svega na osnovu jasnih i dostupnih činjenica.

Ministar je istakla da će nova Vlada Srbije dodatno pojačati dinamiku  reformskog procesa, posebno u ključnim oblastima vladavine prava, reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, što, naglašava, i građani očekuju.

Informisala je ambasadora da je u maju usvojen Akcioni plan za sprovođenje medijske strategije, da su u julu revidirani akcioni planovi za poglavlja 23 i 24, kao i da je 1. septembra stupio na snagu Zakon o sprečavanju korupcije.

Ona je naglasila da je Srbija i do sada pregovarala po veoma strogoj EU metodologiji i pravilima, i da nikada nije tražila „prečice do članstva“.

„Nadamo se da će nova metodologija pregovora pored najavljenog Ekonomsko-investicionog plana za ZB, doprineti da se proces dodatno pospeši i ubrza kad god su uslovi za to ispunjeni“, rekla je Joksimović.

Ambasador Bergant naveo je da će Slovenija nastaviti sa konkretnom pomoći Srbiji u svim pregovaračkim poglavljima gde za tim postoji potreba, i dodao da će proširenje EU svakako biti jedan od prioriteta slovenačkog predsedavanja.

Posebno je istakao značaj nedavnog učešća predsednika Aleksandra Vučića na Bledskom strateškom forumu i njegove posete Sloveniji u kontekstu intenziviranja političkih i ekonomskih odnosa Srbije i Slovenije.

Izvor: Tanjug