J. Joksimović: Učinak u datim okolnostima dobar, može više

20. septembar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Učinak u datim okolnostima dobar, može više

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da je učinak Srbije u procesu evropskih integracija u koji je ušla 2014. godine trebalo da bude veći, ali i napomenula da se ne može gledati jednodimenzionalno, odnosno samo iz ugla onoga što je naša zemlja uradila u tom procesu.

Kako je navela za RTS, proces evrointegracija treba posmatrati i sa stanovišta šta se dešava sa politikom proširenja i sa samom EU.

Navodeći da često čuje kritike od onih koji su dugo zagovarali proces evrointegracija od 2010. do 2014. godine, Joksimović kaže da nije „kupac“ za te priče jer 2014. godine startna pozicija sa koje je Srbija krenula u evrointegracije bila je suočena sa „ekonomskim razvalinama“, evropskim putem koji nije ni započet i to ne samo zbog nerešavanja kosovskog pitanja, već zbog nesprovođenja brojnih reformi iz oblasti vladavine prava, pravosuđa, borbe protiv korupcije.

Podseća da je politički uslov normalizacija odnosa Beograda i Prištine oduvek bio uslov za Srbiju i u tom smislu kaže da je Srbija i u tom pogledu dosta uradila.

„Mi 2014. ulazimo zvanično u proces pregovora i otpočinjemo sve ove stvari koje dovode do današnjeg učinka“, kaže Joksimović i dodaje da smatra da bi trebalo da bude veći, ali da zbog svega što se događalo u samoj EU - i migracije i zamor od proširenja i činjenice da mnoge zemlje koje su u međuvremenu ušle u EU nisu u potpunosti zadovoljavale kriterijume, nije.

Naglašava da neke zemlje koje su postale članice u poslednjih 20 godina nisu bile u naprednoj fazi u kojoj je danas Srbija, koja je otvorila više od polovine poglavlja i koja da je danas članica ne bi bila ni najsiromašnija, niti bismo imali najveće probleme što se tiče političkih kriterijuma i vladavine prava.

„Smatram da je to dobro, nije dovoljno, moramo više. Ako hoćete da ostanete na istom mestu morate da trčite koliko možete, a ako hoćete negde da stignete, morate da trčite duplo brže“, poručila je Joksimović.

Upitana za to što Srbija pored pet spremnih poglavlja u ovoj godini nije otvorila još uvek nijedno, Joksimović ističe da godina nije završena i podseća da se godišnje održavaju dve međuvladine konferencije na kojima se odlučuje o otvaranju poglavlja, kao i da će druga biti održana u decembru.

„U junu nismo otvorili nova poglavlja, ali imamo i decembar. Nemačka je preuzela šestomesečno predsedavanje EU, a mi imamo spremnih pet poglavlja koja čekaju na otvaranje“, navela je ministar.

Podsetila je da su poglavlja koja su spremna za otvaranje poglavlje 2 koje se tiče slobode kretanja radnika, poglavlje 3 - pravo na poslovno nastanjivanje i pružanje usluga, poglavlje 14 koje se tiče transporta, poglavlje 21 koje se tiče transevropskih mreža i poglavlje 27 o klimatskim promenama i zaštiti životne sredine.

„Mi smo sve uradili u proceduralnom smislu i pripremili poglavlja za otvaranje“, navodi.

Veruje da i ako bismo otvorili poglavlja do kraja godine, da bismo to uradili po staroj metodologiji jer bez obzira što je Srbija prihvatila da pređe na novu metodologiju to još nije moguće jer Evropska komisija još nije izradila jasnu mapu puta za primenu.

Ministar Joksimović ističe da Srbija pregovara po najtežim kriterijumima od početka pregovora, po kojima nijedna zemlja nije pregovarala i dodaje da se zbog toga naša zemlja nikada nije bunila.

„Mi se zbog toga nikada nismo bunili, zato što su iskustva iz prethodnih proširenja koja su bila nefunkcionalna za EU, donela pristup da nema otvaranja poglavlja za koja ste spremni, a koja se tiču reformskih oblasti, ako nema napretka u vladavini prava i u našem slučaju - dijalogu Beograda i Prištine. Čista dva politička uslova“, kazala je. 

Joksimović ističe da je cilj Srbije da bude respektabilan partner EU od prvog trenutka kada postane članica, uz napomenu da je i sada, kao zemlja koja pristupa, respektabilan partner.

„Pokazali smo da smo čak i u političkim kriterijumima dosta uradili, ima još dosta posla, pravosuđe mora još da se reformiše, borba protiv korupcije...“, navodi Joksimović.

Kada je reč o borbi protiv korupcije, Joksimović podseća da je 1. septembra stupio na snagu Zakon o sprečavanju korupcije, a da je u maju napravljen i akcioni plan za primenu medijske strategije.

Takođe, EU su poslati revidirani akcioni planovi za poglavlja 23 i 24, poznatih kao poglavlja  o vladavini prava.

„Čitav niz stvari smo već uradili, čeka se usvajanje ustavnih amandmana, a sve to čeka novi parlament i novu vladu“, zaključila je Joksimović.

Izvor: Tanjug