Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Cilj novog investicionog plana bolje regionalno povezivanje

20. septembar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Cilj novog investicionog plana bolje regionalno povezivanje

Novi ekonomski investicioni plan EU za Zapadni Balkan koristiće različite instrumente od nacionalnih IPA sredstava do višekorisničke IPA-e, investicionog okvira za Zapadni Balkan, koji znače kombinaciju bespovratnih sredstava i povoljnih zajmova kojih će verovatno biti više, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Kako je Joksimović ispričala za RTS, cilj investicionog plana, koji je u završnoj fazi i očekuje se da će biti predstavljen početkom oktobra, jeste bolje povezati region u saobraćajnom, energetskom, digitalnom smislu, raditi na projektima zelene agende, odnosno zaštite životne sredine i poboljšati konkurentnost regiona Zapadnog Balkana.

„Bilo bi neodgovorno da izađem sa nekom cifrom jer do kraja još uvek nije poznata, ali očekujem da bude nekoliko milijardi evra i ići će projektno“, kazala je Joksimović odgovarajući na pitanje koliko će novca Srbija dobiti od tog plana.

Joksimović kaže da će se ta sredstva koristiti za one projekte koji budu dobri i spremni i istakla da su zato Ministarstvo koje predvodi, sa svim resornim ministarstvima, kabinetom premijerke Ane Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem, celo leto radili kako bi dobro spremili i predstavili projekte.

„Mi smo krajem jula, početkom avgusta poslali projekte koje smo spremali tokom leta, to su i pruge koje imaju regionalnu dimenziju i saobraćajnice, regionalno povezivanje, ali ima i ono što je vezano za nas, kao što je zapošljavanje, brojna postrojenja za pročišćavanje vode...“, ispričala je Joksimović.

Kada je reč o regionalnoj povezanosti, Joksimović kaže da će se time otvarati nova radna mesta, podsticati jedan pogodniji investicioni ambijent.

Novi ekonomski investicioni plan, zbog pandemije virusa korona, baviće se i onim što se otvorilo kao nova tema, a to je, naglašava Joksimović, nesumnjivo najvažnija za građane - mladi, obrazovanje i socijalna komponenta.

Joksimović je podsetila da je taj plan napravljen u maju mesecu tokom hrvatskog predsedavanja EU na video Samitu „EU i Zapadni Balkan“, kojem je i ona prisustvovala uz predsednika Vučića.

Takođe, kako kaže, i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je pre nekoliko dana govorila o tom planu kao o postojećem i planu koji je u poslednjoj fazi primene.

Izvor: Tanjug