Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: ZB kao faktor revitalizovane EU

16. septembar 2020. | Beograd

J. Joksimović: ZB kao faktor revitalizovane EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je poverenje EU u zemlje regiona i jačanje saradnje, važna i neophodna karika za izgradnju jačeg i stabilnijeg regiona, ali i za unutrašnju konsolidaciju EU.               

Poručila je da bi članstvo država regiona u EU, moglo da doprinese novom kvalitetu u revitalizaciji evropske ideje i pozdravila izjavu predsednika EK Ursule fon der Lajen.               

„Budućnost regiona zasigurno jeste u EU i u tom kontekstu pozdravljamo izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, jer jedino iskrenim partnerstvom sa državama, koje žele da postanu njene članice, može da se obnovi vitalnost procesa proširenja i on postane deo unutrašnje reformske agende EU", navela je Joksimović.               

Napomenula je da region zasigurno jeste i može biti još bolje ostvaren kao celina i kao deo nove vitalnosti EU.               

Joksimović je naglasila da „takođe pozdravljamo i najavu usvajanja novog i sveobuhvatnog ekonomskog paketa za oporavak regiona, koji će biti fokusiran na regionalne investicije, jer ekonomski razvoj država kandidata ima veoma značajan aspekat u kontekstu uspešnosti procesa proširenja“.               

Poručila je da je Srbija svesna svojih obaveza i da ne odustaje od svog evropskog puta.               

„Nova Vlada će se sasvim izvesno zalagati za dinamičniji proces evropskih integracija i mi pozdravljamo izjave najviših političkih predstavnika Unije u kontekstu punopravnog članstva u procesu pristupanja EU, jer je Srbija prepoznata kao jedna od predvodnica tog procesa u regionu", navela je Joksimović.

Izvor: Tanjug