J. Joksimović: Dodatne mogućnosti za razvoj seoskog turizma kroz IPARD II

11. septembar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Dodatne mogućnosti za razvoj seoskog turizma kroz IPARD II

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisala je danas izmene i dopune finansijskog sporazuma za IPARD II program kojim je omogućena dodela bespovratnih sredstava za razvoj ruralnog turizma, saopšteno je iz njenog kabineta.

Samo za prvi poziv koji je otvoren do 30. oktobra korisnicima je stavljeno na raspolaganje oko 20 miliona evra koji mogu biti investirani u diversifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja čime se stvaraju uslovi za povećanje prihoda i standarda ljudi u ruralnim krajevima.

Prava za ostvarivanje IPARD podsticaja u okviru ove mere imaju fizička lica koja su nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici kao i privredna društva koja su razvrstana u mikro ili mala pravna lica u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo. 

Korisnik u okviru jednog projekta može dobiti podsticaj u iznosu od 5.000 do 300.000 evra.

Ministar kaže da je dodela bespovratnih sredstava iz IPARD-a II do sada bila moguća samo za ulaganje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, a da su sada omogućene dodatne mere.

Prema njenim rečima, dodela bespovratnih sredstava koja se odnose na razvoj ruralnog turizma podrazumeva široku lepezu investicija i pored izgradnje i rekonstrukcije objekata pokriva i ulaganja u nabavku opreme, izgradnju pratećih objekata, dečjih igrališta, pejzažnog uređenja dvorišta...

Pored izdvajanja u razvoj ruralnog turizma ovim izmenama omogućeno je izdvajanje sredstava za potrebe pružanja podrške institucijama koje su odgovorne za sprovođenje i praćenje sprovođenja IPARD II programa, komunikaciju i promociju IPARD II programa ali i pripremu IPARD III programa za sledeći programski period od 2021-2027. godine. 
Joksimović je podsetila da ukupan budžet IPARD II programa za period od 2014-2020 iznosi 393 miliona evra od čega je doprinos Evropske unije 175 miliona evra, a nacionalno sufinansiranje iznosi 54,9 miliona evra. 

Preostala finansijska sredstva (163,1 miliona evra) u IPARD II programu obaveza su samih direktnih korisnika podrške - privatnih subjekata. 

Izvor: Tanjug