J. Joksimović: Iz budžetske podrške EU 18 miliona evra za posledice Kovid-19

10. septembar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Iz budžetske podrške EU 18 miliona evra za posledice Kovid-19

Ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović potpisala je danas izmene i dopune Finansijskog sporazuma o budžetskoj pomoći EU za reformu javne uprave, kojim će biti omogućeno da se neutrošena sredstva u iznosu od 18 miliona evra opredele za prevazilaženje socio-ekonomskih posledica krize izazvane pandemijom Kovid-19.

U svetlu izazova sa kojima se Srbija suočava usled pandemije Kovid-19, Joksimović je inicirala razgovore sa Delegacijom EU u Beogradu na temu korišćenja neutrošenih sredstava, u sklopu sprovođenja Programa sektorske budžetske podrške u oblasti reforme javne uprave.

Namera je bila da se omogući da deo ovih sredstava bude upotrebljen za smanjenje društveno-ekonomskih posledica zdravstvene krize. 

Joksimović je navela da je u martu uputila molbu komesaru EU Oliveru Varhejiju da omogući preusmeravanje neutrošenih IPA sredstava za potrebe suočavanja sa zdravstvenom krizom i prevazilaženje negativnih društveno-ekonomskih posledica pandemije. 

Potpisivanjem ovog Sporazuma obezbeđeno je 18 miliona evra direktne pomoći Evropske unije, istakla je Joksimović, a navodi se u saopštenju.

Ministar je dodala da je sektorska budžetska pomoć jedan od najpogodnijih modela sprovođenja podrške, imajući u vidu da podrazumeva direktan transfer bespovratnih sredstava u budžet Srbije, kojima će Vlada upravljati shodno trenutnim potrebama i merama predviđenim za društveno-ekonomski oporavak zemlje.

Isplata ovih sredstava se očekuje 2021. godine, dodala je Joksimović.

Ministar je podvukla da je ova podrška samo jedan deo pomoći koji je EU obezbedila Srbiji u suočavanju sa izazovima Kovid-19 krize, i zahvalila partnerima iz EU na blagovremenoj i obimnoj podršci. 

Ta podrška, dodala je, od izuzetnog je značaja za Srbiju, imajući u vidu ozbiljnost situacije, razmere izazova i neophodnost pravovremenih i adekvatnih odgovora na krizu.

„Odlukom da iz ovog, i drugih izvora, podrži Srbiju, Evropska unija je potvrdila svoju solidarnost i posvećenost društveno-ekonomskom oporavku naše zemlje“, zaključila je Joksimović. 

Izvor: Tanjug