J. Joksimović: Važni razgovori i poruke u pravom trenutku

31. avgust 2020. | Beograd

J. Joksimović: Važni razgovori i poruke u pravom trenutku

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Bledskom strateškom forumu u pravom trenutku, pred put u Vašington i Brisel, obavio dobre razgovore i poslao važne poruke.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga da prokomentariše učešće predsednika Vučića na Bledskom samitu, Joksimović je istakla da je predsednik izjavom da „Srbija ostaje posvećena evropskom putu, ali da očekuje više poštovanja od EU“, izrazio očekivanje za više uvažavanja svega što je Beograd ispunio u pogledu obaveza iz Briselskog sporazuma.

„Mislim da je predsednik Vučić dajući ovakvu izjavu prevashodno izrazio očekivanje više uvažavanja svega što je Beograd ispunio u pogledu obaveza iz Briselskog sporazuma potpisanog uz pomoć medijacije, ali i garancije EU, čime smo pokazali da smo odgovoran i pouzdan sagovornik i partner, čak i kada su ovako politički teške i ne jednostavne teme u pitanju, i da se uzmu u obzir legitimni interesi Srbije po ovom značajnom pitanju“, istakla je Joksimović.

Dodaje da bi svi trebalo da imamo u vidu da se nakon brojnih izazova prethodnih godina, a sada i pandemije, svet kakav poznajemo menja.

Zbog toga, kaže, svi moramo da budemo, posebno na evropskom kontinentu gde Srbija pripada, spremni da osvežimo pristup i osavremenimo razumevanje i instrumente nove dinamike procesa evropskih integracija, ali i uopšte jačanja otpornosti i konkurentnosti EU.

Kako je istakla, u procesu pregovora se podrazumeva međusobno poštovanje i uvažavanje, jer to, kaže, i jeste proces susreta dve političke volje - s jedne strane EU, odnosno već integrisanih zemalja članica, a sa druge one zemlje koje pokazuju volju i želju da se uključe i integrišu.

Joksimović je ocenila da su očekivanja od zemlje koja pregovara članstvo uvek nešto izoštrenija, zbog potrebe ujednačavanja brojnih zajedničkih politika koje bi trebalo da omoguće funkcionalnost, a time i pojačanu konkurentnost EU u međunarodnoj politici, ekonomiji i bezbednosti.

„Svakako da i mi kao pristupajuća zemlja očekujemo poštovanje naše jasne opredeljenosti za EU članstvo i zahtevnih reformi koje, između ostalog i u tom cilju sprovode zemlje koje pregovaraju članstvo“, rekla je Joksimović.

Ona je ocenila da je dodatno veoma važno što je predsednik Vučić razgovarao sa kancelarkom Merkel u pravom trenutku na sve teme, i što je kako kaže, naišao na podršku ekonomskom i političkom razvoju Srbije, kao i izvesnom razumevanju regionalne pozicije Srbije.

„Takođe, činjenica da je imao razgovor i sa Lajčakom, predstavlja pravovremenu razmenu stavova i informacija u susret značajnim sastancima koje će imati u Vašingtonu i Briselu. Ovo sve pokazuje da su predsednik Vučić i Vlada vodili odgovornu politiku izdržavanja krize tokom pandemije, i pokazali spremnost i rešenost na vođenje odgovorne i aktivno uključene politike oporavka koji predstoji, i Srbiji i EU“, podvukla je Joksimović.

Izvor: Tanjug