Informacije Aktuelnosti

Joksimović i Pluh: Reforme iz procesa evrointegracija - prioritet

28. avgust 2020. | Beograd

Joksimović i Pluh: Reforme iz procesa evrointegracija - prioritet

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Holandije u Srbiji Hilesom Beshorom Pluhom o procesu evropskih integracija Srbije, bilateralnoj saradnji, kao i o socio-ekonomskim efektima i načinima na koji se EU, region Zapadnog Balkana i Srbija suočavaju sa posledicama aktuelne pandemije.

Joksimović je istakla da će naša zemlja nastaviti i ubuduće da dosledno sprovodi sve reforme neophodne za pristupanje Evropskoj uniji, podvlačeći da su građani na nedavnim izborima u visokom procentu podržali takvu politiku.

Ministar je istakla da je Vlada Srbije uvek sa pažnjom pratila, ponekad i veoma striktne preporuke Holandije u procesu pristupanja EU, kao značajnog političkog i ekonomskog partnera naše zemlje.

„Srbija ostaje čvrsto posvećena procesu pristupanja EU, i očekujem da ćemo u narednom periodu zajedno sa našim evropskim partnerima raditi na ubrzanju dinamike procesa uz predan rad na sveobuhvatnim reformama“, rekla je Joksimović.

Ona je predstavila Pluhu trenutne aktivnosti na planu evropskih integracija, ukazavši da će Srbija tokom predsedavanja Nemačke Savetom E,  državama članicama Unije predstaviti napredak u realizaciji revidiranih akcionih planova iz oblasti vladavine prava za poglavlja 23 i 24.

 Joksimović je istakla očekivanje da bi Srbija do kraja godine mogla da otvori neka od ukupno pet spremnih pregovaračkih poglavlja.

Ambasador Pluh je istakao stav Holandije koji podrazumeva da otvaranje poglavlja zavisi od ispunjenosti kriterijuma i ukazao na značaj intenzivnih reformi u oblastima vladavine prava i ekonomije, kao posebno važnih za građane i razvoj društva.

Naglasio je i da su napori kojima Srbija doprinosi stabilnosti regiona izuzetno važni Evropskoj uniji, kao i njenim državama članicama.

Sagovornici su razgovarali i o primeni nove metodologije, kao i o načinima na koje ona može da valorizuje postignuti napredak i utiče na vrednovanje već otvorenih poglavlja iz pojedinih klastera.

 U tom smislu, Joksimović je izrazila očekivanje da će Evropska komisija uskoro sačiniti plan za primenu nove metodologije.

Kada je reč o borbi protiv kovid-19, sagovornici su se saglasili da je solidarnost koju je pokazala Evropska unija prema Srbiji, ali i naša zemlja sa državama članicama kojima je pomoć bila preko potrebna, pokazala važnost zajedničkog strateškog odgovora u ovakvim situacijama kako bismo se zajedno efikasnije izborili sa posledicama po zdravlje ljudi, ali i po društva u celini.

Izvor: Tanjug