J. Joksimović: Nemačka podrška privatnom sektoru u Srbiji

27. avgust 2020. | Beograd

J. Joksimović: Nemačka podrška privatnom sektoru u Srbiji

Ministar za evropske integracije i koordinator međunarodne razvojne pomoći Jadranka Joksimović uputila je danas pismo ambasadi Nemačke kojim je podržala realizaciju programa podrške malim i srednjim preduzećima u iznosu od pet miliona evra posredstvom Srpske fondacije za preduzetništvo.    

Joksimović je pojasnila da je u okviru bilateralne razvojne saradnje Nemačka odobrila hitnu bespovratnu pomoć u iznosu od pet miliona evra koja će biti iskorišćena za podršku malim i srednjim preduzećima kroz davanje garancija komercijalnim bankama.

„Na ovaj način se omogućava plasiranje kredita po povoljnijim uslovima i time osigurava dalje jačanje i otpornost privatnog sektora koji se suočava sa brojnim finansijskim i tržišnim izazovima prouzrokovanim pandemijom kovid-19“, rekla je Joksimović.

Dodala je da Nemačka predstavlja jedno od najznačajnijih izvoznih tržišta za preduzeća iz Srbije zbog čega podrška malim i srednjim preduzećima ima posebnu važnost.  

Joksimović je podsetila da Nemačka predstavlja najvažnijeg bilateralnog donatora koji je u protekle dve decenije pružio razvojnu pomoć u formi bespovratnih sredstava i povoljnih kredita u iznosu od oko dve milijarde evra.

Tim sredstvima, kako je navela, pružena je pomoć za unapređenje energetske efikasnosti, vodosnabdevanja, prečišćavanja otpadnih voda, razvoj finansijskog sektora, podrške malim i srednjim preduzećima, podrške reformi srednjeg stručnog obrazovanja i uspostavljanje dualnog obrazovanja.

Takođe, tim sredstvima pomognuta je i reforma javne uprave i vladavine prava što su, kako je ocenila Joksimović, oblasti od posebnog značaja za napredak u procesu evropskih integracija.

Izvor: Tanjug