J. Joksimović: Širenje razvojne saradnje sa Japanom za održivi razvoj

26. avgust 2020. | Beograd

J. Joksimović: Širenje razvojne saradnje sa Japanom za održivi razvoj

Japanska agencija za međunarodnu saradnju organizuje programe stručnog usavršavanja i obuke zaposlenih u javnom sektoru i naučno-istraživačkim institucijama, a ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović je danas uputila pismo ambasadi te zemlje u kojem su precizirani programi koje će moći da pohađaju zaposleni u državnim organima i javnim institucijama iz Srbije.

Kako se navodi u saopštenju iz Kabineta ministra, programi se finansiraju iz sredstava japanske razvojne pomoći.

Prema rečima ministra Jadranke Joksimović, zaposleni u javnim organima i naučno-istraživačkim institucijama će i tokom 2021. godine biti u prilici da pohađaju seminare u Japanu, u čak 16 tematskih oblasti poput informacionog i tehnološkog razvoja, razvoja privatnog sektora, socijalne politike i zdravstva, energetike, saobraćaja, zaštite životne sredine.

To su, kaže Joksimović, najaktuelnije oblasti, posebno u ovom trenutku kada se na globalnom nivou suočavamo sa novim izazovima, potrebama i veštinama za jačanje otpornosti i konkurentnosti država.

„Srbije ne kaska, naprotiv, aktivno se uključujemo u razumevanje novih obrazaca vođenja javnih politika, novih prioriteta, sa posebnim naglaskom na životnu sredinu i održivost u svim oblastima ekonomskog i društvenog života“, istakla je ministar.

Ona je dodala da je Japan jedan od svetskih lidera inovativnog i održivog pristupa u javnim politikama, navodeći da je utoliko značajniji taj program i saradnja sa Japanom.

Ministar Joksimović je podvukla da je ove godine po prvi put ponuđena mogućnost dugoročnog stručnog usavršavanja na prestižnim univerzitetima u Japanu u oblastima koje se odnose na realizaciju Ciljeva održivog razvoja UN agende 2030.

„Ovo će biti prilika za državne službenike i naučne istraživače da unaprede svoja znanja u oblastima u kojima je Japan postigao izuzetne rezultate unapređujući nivo razvojne saradnje koju je Republika Srbija uspostavila sa Japanom“, rekla je Joksimović, koja je i koordinator međunarodne razvojne pomoći.

Izvor: Tanjug