J. Joksimović: Treća tranša podrške EU za sektor obrazovanja

13. avgust 2020. | Beograd

J. Joksimović: Treća tranša podrške EU za sektor obrazovanja

Ministar za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović uputila je danas Evropskoj komisiji zahtev za isplatu treće, poslednje, tranše u okviru sprovođenja Sektorske budžetske podrške za sektor obrazovanja.               

U skladu sa zahtevom, očekuje se da će do kraja tekuće godine u budžet Srbije biti uplaćeno 6,57 miliona evra.               

„Obrazovanje ima stratešku važnost za ekonomski i društveni razvoj države i razvijanje društva zasnovanog na znanju. U pitanju je sveobuhvatna oblast koja predstavlja osnov za razvoj ljudskog kapitala, povećanje stepena zapošljavanja, prevenciju rizika od siromaštva i socijalne isključenosti, te stoga predstavlja stub održivog razvoja“, rekla je Joksimović u pisanoj izjavi za Tanjug.               

Ministar je dodala da su u prethodnom periodu napravljeni važni koraci, kao što je reforma obrazovnih programa, uvođenje dualnog i preduzetničkog obrazovanja, rad na uspostavljanju Nacionalnog okvira kvalifikacija, korišćenje novih tehnologija...               

Joksimović je, međutim, ukazala da postoje oblasti u kojima je neophodno  dodano unapređenje i na kojima treba još raditi, zbog čega je Srbija zahvalna EU na spremnosti da nastavi podršku i iz IPA III.               

Ministar je podsetila da je na njenu inicijativu podrška EU obezbeđena u obliku sektorske budžetske pomoći, uzimajući u obzir strateški značaj ovog sektora, čime se sprovođenje konkretnih reformi podržava bespovratnim sredstvima EU.               

Vlada Srbije je kroz program za 2016. godinu dobila podršku EU za dodatno ulaganje u reformu sistema obrazovanja u iznosu od 27,4 miliona evra odakle je 24 miliona evra opredeljeno za konkretne reformske procese u formi budžetske pomoći a 3,4 miliona za dodatnu tehničku pomoć.               

Sektorski reformski ugovor je potpisan u septembru 2017. godine, sa namerom da traje tri godine.               

„Do sada je u budžet Srbije, na osnovu sprovođenja budžetske podrške za sektor obrazovanja, uplaćeno više od 14 miliona evra dok su u trećoj, poslednjoj godini sprovođenja, značajni rezultati postignuti na unapređenju profesionalnih kapaciteta nastavnika za realizaciju nastavnih planova i programa zasnovanih na ishodima učenja, poboljšanju uslova obrazovanja za romsku decu i učenike koji su uključeni u preduniverzitetsko obrazovanje i vaspitanje, kao i razvijanju sistema Nacionalnog okvira kvalifikacija“, navela je Joksimović.  

Izvor: Tanjug