J. Joksimović: Srbija tretirana kao država članica pri aplikaciji za Fond solidarnosti

12. avgust 2020. | Beograd

J. Joksimović: Srbija tretirana kao država članica pri aplikaciji za Fond solidarnosti

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović danas je, povodom vesti da će Hrvatska iz Fonda solidarnosti dobiti oko 88,9 miliona evra pomoći za oporavak od zemljotresa koji je u martu pogodio Zagreb, podsetila da je Srbija svojevremeno već dobila sredstva iz tog fonda posle katastrofalnih poplava 2014. godine, te da je tada imala jednak tretman kao punopravne države članice Unije, kao i da smo ponovo konkurisali za sredstva zbog pandemije virusa korona.

Na pitanje Tanjuga da prokomentariše današnju vest da će Hrvatska, članica EU,  iz Fonda solidarnosti dobiti pomoći, Joksimović, koja je i Nacionalni IPA koordinator, podsetila je da je njena prva aktivnost kao tada novoimenovanog ministra, a posle katastrofalnih poplava 2014. godine u Srbiji bila da pripremi i uputi aplikaciju za Fond solidarnosti EU.             

Kaže da je EU 2015. godine donela odluku o dodeli 60,2 miliona evra bespovratne pomoći koje su iskorišćene za saniranje posledica i obnovu razrušene infrastrukture u 72 od 119 lokalnih samouprava.               

„Srbija je tada imala jednak tretman kao punopravne države članice, te je ovim sredstvima izvršena obnova domova zdravlja, ambulanti, škola, vrtića, izgradnja preventivne infrastrukture, novih mostova i puteva, obnova sistema za vodosnabdevanje i kanalizacionih sistema, sanacija klizišta i uređenje vodotokova“, istakla je Joksimović.               

Navela je da je od velikog značaja i činjenica da je Evropska unija po izbijanju pandemije kovid-19 donela odluku da proširi obuhvat ovog Fonda tako što će iz njega pružati podršku ne samo kada dođe do prirodnih nepogoda, već i u situacijama kada dođe do ugrožavanja javnog zdravlja velikih razmera.               

„Ova odluka podjednako je važna za sve zemlje pogođene pandemijom, pre svega jer je omogućeno, kako državama članicama EU, tako i državama koje se nalaze u procesu pristupanja, da apliciraju pod jednakim uslovima za podršku iz ovog Fonda“, rekla je Joksimović.               

Po donošenju ove odluke, Joksimović kaže da je Vlada Srbije na njenu inicijativu obrazovala Radnu grupu za pripremu aplikacije za Fond solidarnosti EU koju je Joksimović 18. juna uputila Evropskoj komisiji.               

„Želim posebno da istaknem da je, pored naše aplikacije, Evropska komisija primila još 21 aplikaciju imajući u vidu da su mnoge zemlje pretrpele socio-ekonomske gubitke izazvane pandemijom“, rekla je Joksimović.               

Naglasila je da je nedavno primila pismo nadležnog evropskog komesara za koheziju i reforme Elize Fereira u kojem je obavestila da je aplikacija Srbije za Fond solidarnosti EU primljena i da će biti razmatrana, te da će do kraja godine Evropska komisija u skladu sa procedurom, nakon analize svih pristiglih aplikacija, izneti predlog odluke o dodeli sredstava svim državama koje su aplicirale za pomoć iz ovog Fonda o čemu će se izjasniti Savet i Evropski parlament.               

„Očekujem da će Evropska komisija do kraja godine privesti kraju obiman posao analize i ocene pristiglih aplikacija kako bismo mogli da računamo na deo sredstava iz ovog Fonda u toku 2020. godine. Važno je naglasiti da je ovim sredstvima moguće refundirati deo troškova koje je Srbija već imala u proteklom periodu ili troškova sprovođenja aktivnosti koje se preduzimaju radi jačanja našeg zdravstvenog sistema, poput nabavke medicinske i zaštitne opreme, angažovanja dodatnog osoblja, sprovođenja laboratorijskih analiza, izgradnje zdravstvene infrastrukture...“, podvukla je Joksimović.     

Izvor: Tanjug