J. Joksimović: Danska podržava reformske procese u Srbiji

28. jul 2020. | Beograd

J. Joksimović: Danska podržava reformske procese u Srbiji

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izrazila je danas očekivanje da će Srbija i ubuduće moći da računa na još snažniju podršku Danske u sprovođenju reformi na njenom putu ka EU.

Joksimović je danas primila u oproštajnu posetu ambasadora Kraljevine Danske u Beogradu Andersa Kristijana Hougora i zahvalila mu na dobroj saradnji tokom njegovog diplomatskog mandata u Beogradu koja je, kaže, obeležena unapređenjem bilateralne saradnje, kao i saradnje dveju država na planu evropskih integracija Srbije.

„Brojni programi koji se sprovode uz finansijsku podršku Kraljevine Danske doprineli su unapređenju reformskih procesa u Srbiji“, naglasila je Joksimović.

Kako je saopštilo Ministarstvo za evropske integracije, Joksimović je istakla da očekuje da će Srbija moći i u budućnosti da računa na još snažniju podršku Danske za sprovođenje svih neophodnih reformi  u procesu pristupanja EU, posebno u razvoju i oporavku privrede i preduzetništva.  

Time će se, dodaje, ubrzati i evropski put Srbije.

Joksimović je izrazila očekivanje da će biti nastavljena ulaganja danskih kompanija u Srbiji koje, navodi, sve više iskazuju interesovanje da investiraju i uspešno posluju u našoj zemlji.

Sagovornici su posebno razgovarali o pokazanoj solidarnosti i saradnji Srbije i EU na planu borbe sa pandemijom Kovid-19, o planovima za socio-ekonomski oporavak regiona Zapadnog Balkana, kao i o podršci u vidu razvojnog Ekonomskog investicionog plana Evropske komisije, koji je najavljen za jesen.

Hougor je naglasio da je zadovoljan što nema otvorenih pitanja između dve zemlje, što daje dobru osnovu za intenziviranje bilateralne saradnje.

Takođe je istakao da će Danska snažno podržavati reformski proces u Srbiji koja je ključna zemlja regiona i od koje se najviše  očekuje.

Izvor: Tanjug