J. Joksimović: Sedmogodišnji budžet EU važan i za nas

21. jul 2020. | Beograd

J. Joksimović: Sedmogodišnji budžet EU važan i za nas

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je mukotrpno pregovaran, ali ipak dogovoren sedmogodišnji budžet EU i poseban Fond za oporavak (pod nazivom Next generation) pokazao da je ipak EU dobitni klub dogovaranja, solidarnosti i uvažavanja različitih međusobnih potreba država članica i to posebno u trenutku opšte globalne krize izazvane pandemijom Kovid-19.

Otuda je i za nas kao pristupajuće zemlje važno da analiziramo sve ovo, sa posebnim osvrtom na činjenicu da će sedmogodišnji iznos IPA 3 iznositi 12,5 milijardi evra (po cenama iz 2018) za sve države kandidate i potencijalne kandidate, po novim pravilima koja još nisu do kraja uobličena.

U periodu 2014-2020. ukupan iznos za sve IPA korisnike je bio 11,7 milijardi evra. Srbija je imala oko 200 miliona evra godišnje - znači oko 1,4 milijarde evra za sedam godina.
„Sada će se ići na drugačiji postupak kandidovanja projekata, pa ne znamo koliko će svaka država imati na raspolaganju od ovog iznosa, svakako nešto više nego u prethodnom sedmogodišnjem periodu, ali ne značajno više. I sama predsednica EK Ursula fon der Lajen je izrazila žaljenje što su zbog izmenjenog predloga sanacije morali da smanje iznose za politiku susedstva i pretpristupne fondove. Dakle, bolje nego što je bilo, ali ne koliko je najavljeno“, kazala je Joksimović.

Kako je navela, Srbija je i do sada najbolje koristila dostupna sredstva, „imali smo značajne i dobro sprovedene projekte iz oblasti infrastrukture, zdravstva, obrazovanja, inovacija, energetike, reforme vladavine prava i javne uprave, poljoprivrede, životne sredine“.

„Imamo i sada veliki broj projekata koje resorna ministarstva pripremaju i koja ćemo kandidovati, sa posebnim akcentom na povezivanje regiona, životnu sredinu, digitalizaciju, obrazovanje, zdravstvo, a koji će naravno doprineti jačanju otpornosti srpske privrede i smanjivanju razlika sa prosekom BDP EU, što i jeste suština kohezione i regionalne politike EU“, navela je Joksimović.

Naravno, dodala je, očekujemo i za maj najavljeni, pa zbog pandemije za jesen odloženi, podsticajno ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, koji će, kako je navela, stvoriti i dodatne mogućnosti za saniranje posledica pandemije i uključivanje srpske ekonomije u evropske tokove oporavka.
Jer, objasnila je Joksimović, svaka investicija, bespovratna sredstva ili povoljni krediti u budućem periodu biće od vitalnog značaja za oporavak privrede i ukupan razvoj.

U vezi sa IPA 3 sedmogodišnjom perspektivom, Joksomović je naglasila da je godinama kao ministar za evropske integracije, istovremeno i Nacionalni IPA koordinator, zajedno s Ministarstvom na čijem je čelu bila zadužena za pripremu i pregovore za poglavlje 22, koje se tiče regionalne politike i koordinacije strukturnih instrumenata, što su pripreme za prelazak na znatno veće strukturne fondove onda kada Srbija postane članica EU. U tom je kontekstu navela da je njeno ministarsvo pripremilo i poslalo u Brisel Akcioni plan koji predstavlja merilo za otvaranje poglavlja 22, te da sada čekamo odgovore od Evropske komisije, a Joksimović kaže da je uverena da je to jedno od najvažnijih poglavlja koje smo pripremali, te dodaje da bi moglo ove ili naredne godine da bude spremno za otvaranje.

Izvor: Tanjug